Celler Les Foes, vi autèntic, genuí i ecològic

Treballar la terra d’una manera responsable i respectuosa. Aquesta és la filosofia de Roger Díaz, propietari del Celler Les Foes, de les Coves de Vinromà. Defensor d’allò natural, diu que produeix per a “fer el vi que a mi m’agrada, que jo em beuria, sense enganyar a ningú”. És professor i no es dedica a la viticultura a temps complet, més bé, com diu ell, “el vi viu de mi”. És més una afició, a la que va arribar després de ser, sobre tot, un tastador de vi, i que va començar a desenvolupar-se quan era mestre a Elx. Comenta que en cada viatge que feia observava els camps de vinyes de Villena i va ser en eixe moment quan li va vindre la inspiració.

A hores d’ara, hi ha familiars i amics que encara li pregunten si està segur del què fa. Roger ho te clar. “L’objectiu és ser un ‘nanoceller’ que produïsca unes 7.000 o 8000 botelles a l’any de vi natural, raïm sense afegits”. Ni llevats fermentats, ni saboritzants, ni enzims. El projecte de Roger respon a una manera d’entendre la vida que defén una manera de produir més autèntica i genuïna, valorant la proximitat del producte i sense utilitzar herbicides, pesticides ni fertilitzants sintètics. Té clar que “la gent vol tastar coses amb autenticitat”. És l’únic que es dedica a la producció de vi totalment ecològic a les comarques de Castelló.

 

Roger argumenta que “hi ha bons productors de vi, encara que m’agradaria que tots respectarem el sòl”. Ell entén que “la planta és un instrument, la planta es mor i tu pots plantar melons, tomates, etc., però la terra es queda, encara que la gent no es conscient del mal que li estem fent”. Roger comenta que “el nord de València i el centre-sud de Castelló són dos de les zones més contaminades per culpa de fertilitzants sintètics, plaguicides i herbicides. Un 30% de capes freàtiques estan contaminades i això és un problema molt greu que la gent no sé si vol conèixer”.

Roger sap, de primera mà, que la responsabilitat de treballar la terra no és tan ‘glamurosa’ com el món dels tasts, i cada any és el primer que cull el raïm de les seues vinyes amb les mans. No un raïm qualsevol, si no les varietats autòctones de la comarca, com la garnatxa, el monastrell, l’embolicaire o el macabeu, de les que és un fidel defensor i són la seua targeta de presentación. No té els avantatges de les grans empreses a l’hora d’accedir al mercat, però els seus vins, Les Foes, Casildes i Camí dels Contrabandistes, ja comencen a ser coneguts gràcies a l’esforç, a les seues propietats i, també, a un original etiquetatge i coherent amb la filosofia de l’ecologia.

 

No Replies to "Celler Les Foes, vi autèntic, genuí i ecològic"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    *