Cultivant salut i conciència ambiental

El projecte de reeducació agrària i alimentació saludable Intur-Crec3r implica a alumnat d’Infantil i Primària en el cultiu de verdures i hortalisses de temporada que s’incorporen als menús dels seus col·legis

En l’hort del col·legi Jaume I de Castelló es cultiven raves, faves, enciam, col lombarda, bròcoli i fins a espígol o alfàbrega. De la seua cura s’encarreguen els propis alumnes, des d’Infantil a Primària. “Ens encanta regar-ho”, reconeixen. Però aquest hort escolar, un dels eixos del projecte Intur-Crec3r, va més enllà del reg d’hortalisses i verdures. Aquest hort projecta valors. Sensibilització ambiental. I salut: la que ingereixen els xiquets a través dels productes sembrats i cuidats amb les seues pròpies mans. Tots de temporada i cultivats utilitzant com a guia un quadern de sembra.

L’hort és el punt de partida de Crec3er, un projecte de reeducació agrària que té com a objectiu formar als escolars en el cicle complet dels aliments que arriben a la taula des del seu quilòmetre 0. De la mà del grup Intur, el projecte s’ha estès ja per més d’una trentena de centres a Castelló i València. A través de diferents tallers inculca hàbits saludables i de respecte i cura mediambiental a les aules. Amb l’ajuda de monitors l’alumnat treballa a través de quatre tipologies de tallers aspectes com la plantació, observació i creixement de llavors i plantes que facilita El3ments –el projecte del que parteix Crec3r- i que nodreixen les receptes que se serveixen després en els menjadors escolars.

“Al final es tracta de fer un pas més. No només de plantar una llavor i veure com creix, sinó ensenyar també el que costa treballar la terra i com fer-ho perquè done els seus fruits”, explica Vicente Soler, el director d’aquest centre castellonenc. I més: acostar als més menuts la varietat de verdures i hortalisses -“ja hem vist la quantitat de tomàquets i cítrics que existeixen”, assenyala Soler-; treballar la temporalitat dels aliments, “la d’ací”, i que vegen “els beneficis que té per a la salut”.

Fer partícip a l’alumnat d’aquest procés agroalimentari acaba tenint resultats en la taula a mitjà-llarg termini. Ho confirmen en el col·legi Jaume I. En més d’un xiquet s’ha donat ja aquest “canvi de xip”, aquest pas del “no m’agrada la carlota a la provo perquè l’he conreat jo”, assenyalen els monitors. Hi ha qui es resisteix, com Ariadna, de 3 anys. “No m’agrada aquest enciam”, diu, mentre al seu costat a Joan ja no li queda gens en el plat. Però queda tot un curs per davant per equilibrar extrems. Amb aquest projecte l’alumnat es consciencia del que menja, de com, per què i quan ho fa. “Sabem que és una carrera de fons, però també que ja estem canviant hàbits.

No Replies to "Cultivant salut i conciència ambiental"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    *