La pataca que toca el cel

Ningú cultiva més alt la pataca de secà a la Comunitat Valenciana. I tan sols a Galícia i Andalusia hi ha un producte semblant. Una pataca tardana que se sembra al juny -cap a Sant Joan- i s’arreplega per a Tots els Sants en els bancals que envolten el Penyagolosa (1813 metres). El seu cicle tardà redueix la floració de males herbes i afavoreix una producció ecològica, lliure de pesticides. “És el sabor de la pataca d’abans “, explica Priscila Pauner, membre de la cooperativa agrícola Biopenyagolosa, impulsora d’aquest producte que comença a guanyar terreny en el mercat.

Sabor i major temps de conservació, són els trets que defineixen a aquesta pataca que es cultiva a Vistabella. Després de parlar amb els agrricultors de la zona i analitzar les condicions del terreny, en Biopenyagolosa  han triat tres varietats més tradicionals com a base de la seua producció: baraaka (blana, per a fer olla i caldo), agra (més dura, molt utilitzada en hostaleria perquè manté la consistència en guisar-la prèviament) i condor de pell molt fina, ideal per a fer-la al forn). A més, estan provant amb un tipus de pataca morada per a així atendre les peticions que els han formulat alguns restauradors i a les necessitats de la cuina gourmet.

En l’últim any s’han arreplegat 25.000 quilos de pataca, una producció que a voltes no arriba a cobrir la totalitat de les seues comandes. Ampliar la quantitat de terreny dedicada a aquest tubercle és un dels seus principals objectius. “Hem recuperat bancals erms, terres que fa 30 o 40 anys van deixar de cultivar-se per l’èxode rural i amb prou faenes quedava una producció per a consum propi -recorda Pauner- ara hi ha més persones que es preocupen del seu terreny i en veure els nostres resultats, arrosseguem a la gent gran que encara estan usant pesticides perquè deixe d’utilitzar-los i que tots els bancals estiguen nets, recuperant usos tradicionals que combinats amb les noves tecnologies pemeten afavorir la comercialització dels productes”. Els terrenys on es cultiva la pataca de Vistabella estan certificats pel Comitè d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana, que de forma periòdica realitza les inspeccions tant de les zones de cultiu com dels locals.

La pataca de Vistabella es comercialitza principalment en un triangle geogràfic que des d’aquesta localitat s’obri fins a la zona costanera situada entre Benicarló i València. Es pot adquirir de forma directa en la cooperativa o en els punt de venda de productes naturals sota la denominació  Parcs Naturals de la Comunitat Valenciana. Un segell amb el qual aspiren a expandir-se en el mercat ecològic. La tòfona i els llegums són altres productes de referència de Biopenyagolosa, integrada per 16 productors i uns 60 socis.

No Replies to "La pataca que toca el cel"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    *