300 milions: el llast de la sequera per al camp valencià


Agricultors i ramaders demanen mesures a l’administració per revertir un 2017 “sec i pobre” també “en solucions” per al sector primari.

Les precipitacions dels últims dies han donat una breu treva, però els efectes que la sequera perllongada ha generat per a l’agricultura i la ramaderia de la Comunitat Valenciana es plasmen en xifres. Segons estimacions de La Unió de Llauradors i Ramaders, la falta de pluja ha suposat pèrdues acumulades de més de 300 milions d’euros per al camp valencià.

En un escrit dirigit als Reis Mags el passat 5 de gener, el col·lectiu ha demandat “condicions climatològiques favorables per frenar la sequera” en aquest nou any després d’un 2017 “sec i pobre” també “en solucions per al camp”. De moment, la petició relativa al clima ha tingut resposta, encara que de forma discreta.

Sobre el segon tipus de sequera, la de solucions per al camp, ha clamat “més pressuposts i voluntat política” per afrontar els problemes de la ramaderia i l’agricultura valencianes “i que els beneficis de la cadena alimentària es repartisquen de manera més justa entre totes les baules”.

Sobre la sequera, des de La Unió han insistit que encara que és un tema “que no està en mà dels governs, ni les administracions” sí ho estan “les seues possibles previsions o compensacions”.

“El que sí depèn dels poders públics és afrontar els problemes i, en aquest sentit, haurien de dotar de major pressupost a les assegurances agràries per donar resposta a les realitats del camp i recuperar els muntants del capítol d’inversions per permetre una gestió més eficaç dels recursos hídrics, així com que es repartan de forma justa i solidària per sobre d’enfrontaments polítics”, ha afegit en el mateix escrit.

Entre les reclamacions històriques de l’organització figura la de la convocatòria d’eleccions en el camp. Segons La Unió, “ha arribat el moment de mesurar la representativitat d’una manera fidedigna a la Comunitat Valenciana a través de les urnes”.

“Diuen que els Reis Mags poden aconseguir-ho tot. Els demanem que intervingan perquè és injust que es parle tant de democràcia en altres esferes i en el camp valencià s’obvie”, han afegit des del col·lectiu.

L’organització creu que, a més de pressupostos, és necessària una major dosi de voluntat política per afrontar algunes de les dificultats greus per les quals travessa el camp, com la revisió del mal funcionament de la cadena alimentària, que es trasllada en situacions de crisis a importants subsectoresagrícoles i ramaders.

“Alguna cosa que hauria de ser tan prioritari com un repartiment just dels beneficis del sector agroalimentari no es fa degudament per l’absència total de voluntat política”, insisteixen.

En la seua carta també demana més pressuposts per al control, vigilància i recerca en la sanitat vegetal i un nou enfocament per a la sanitat animal que busque l’eficàcia en la lluita contra malalties com la tuberculosi, brucelosis o llengua blava “mitjançant mesures integrals i no cimentades en el sacrifici massiu de bestiar i immobilitzacions indiscriminades, que acaben conduint a la ruïna a les explotacions sense posar fi la malaltia”.

La carta de La Unió la tanca una petició per disposar en el futur d’una Política Agrària Comuna (PAC) que se centre en els agricultors i ramaders professionals europeus reforçant la seua posició en la cadena agroalimentària, disposant de mesures per prevenir crisis les sectorials “i protegint el nostre model d’agricultura rendible i sostenible enfront de competències deslleials de l’exterior”.

No Replies to "300 milions: el llast de la sequera per al camp valencià
"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    *