És el primer celler artesanal que obre les portes a Benlloc. Conserva el batec que tenia en èpoques passades, quan era el iaio de Jesús el que conduïa el negoci que, en aquell temps, produïa vi per a consum familiar. Ara, més de tres dècades després, ell mateix ha ressuscitat la flama que quedava en el cup que encara conserva.
El Celler Les Mules ha recuperat una forma tradicional d’elaborar vi en el qual, per damunt de tot, predomina el caràcter artesanal que se’ls transmet. La iniciativa l’ha portada a terme, Jesús Andreu, que com ell mateix explica és “un agricultor, un viticultor, des que era menut”, i que ressalta que “amb aquest projecte puc seguir fent el que m’agrade, treballar i viure de la vinya”.
Les Mules forma part d’aquest grup de cellers que no tenen l’aspiració de produir milers i milers de litres de vi. El repte és aconseguir 10.000 litres a l’any d’un “vi artesanal que siga el més natural i casolà possible”, assegura Jesús Andreu, qui assenyala que durant tot el procés, tant a la vinya com al celler només utilitza productes admesos per la legislació per a que el vi siga considerat com artesanal. Incideix en que utilitza llevats naturals i remarca que tot els treballs els fa ell “amb l’ajut de família i amics, des de llaurar les finques fins a esporgar i recollir el raïm”.
Compta amb 5 hectàrees de vinya al terme de Benlloc en el que te plantades diverses varietats de raïm. Des de les més autòctones com són la garnatxa i el monastrell, fins a unes altres que no tenen tanta tradició al territori com el syrah, el cabernet sauvignon, el merlot o el tempranillo. Unes vinyes que li han donat la possibilitat de treure enguany el seu primer vi al mercat. Seran un rosat i un vi negre que vol arribar a presentar a la Mostra de Benlloc, a finals de març.
De moment, Les Mules és l’únic celler que compta amb tots els permisos per a obrir a Benlloc amb la característica de ser artesanal, però ja hi ha més viticultors que s’han animat a emprendre aquest camí a la localitat. “Tant de bo hi haguera 20 més com el meu”, afirma Jesús Andreu, que considera que seria beneficiós per a tots, “ja que es podrien dissenyar diferents circuits i itineraris per a que els amants del vi els pogueren visitar”. No obstant, el viticultor de Benlloc creu que ara ja és tard per a que es posen en marxa moltes més iniciatives d’aquest tipus, perquè molta gent ha marxat dels pobles i serà molt complicat recuperar la forta tradició vitivinícola que existia”.
No Replies to "El Celler Les Mules recupera el batec del vi artesanal"