Cooperativa de Viver, un espai per a la dinamització del territori

Va nàixer com un espai de col·laboració, que el seu objectiu era transformar les iniciatives individuals dels agricultors de Viver i de la comarca de l’Alt Palància, dedicats a la producció d’oli per a autoconsum, en un projecte col·lectiu per a la seua comercialització. Quasi 28 anys després, s’ha convertit en un punt de trobada amb una clara funció social i de dinamització del territori.

La Cooperativa de Viver, creada en 1990, s’ha consolidat com un referent socioeconòmic a la comarca, i té com a filosofia “la producció i elaboració de productes de qualitat, singulars i diferenciats, posant l’èmfasi en el respecte per les varietats de la zona”, explica el director de la Cooperativa, Fernando Marco. Dels 350 socis inicials, ara ja n’hi ha 500. I de ser una cooperativa dedicada en exclusiva a la producció d’oli verge extra (Llàgrima, elaborat exclusivament a partir de la varietat serrana, la tradicional de la zona, va nàixer després), la seua activitat s’ha ampliat a la producció i comercialització d’altres productes.

Així, fruits secs com l’ametla marcona, les nous, les fruites i hortalisses, i des de 2016, el vi, tots ells amb alta tradició en la zona, també formen part de la cartera de productes que acaronen i cuiden els responsables de la cooperativa. En aquests moments, s’està treballant en la recuperació de diverses varietats autòctones, com el fessol del confit, o la mondragón, un tipus de raïm tradicional de la zona, explica Fernando Marco.

Però la recuperació i la posada en valor del producte autòcton es complementen amb una estratègia que ha convertit a aquesta cooperativa d’àmbit rural “en una dinamitzadora d’espais de col·laboració que fomenta l’ocupació i els serveis.” I és que, segons explica Marco, “en els últims anys s’ha diversificat l’activitat per a cobrir les necessitats de la població, obrint serveis com a gasolineres, supermercats, electricitat i fins i tot servei de telefonia”. Una aposta clara per la dinamització del territori, que compleix una funció social, i que vol lluitar contra el fantasma de la despoblació que també es percep en la comarca.

Un treball que no acaba ací i que també se sustenta en una altra ‘pota’, com és la de la col·laboració amb entitats públiques i privades o col·lectius culturals i esportius “a manera d’agitadors socials”, diu Fernando Marco, “ja que subvencionem i recolzem projectes dels col·lectius de la comarca, no solament de Viver, perquè sentim que hem de fer-ho”.

Tot açò, sense deixar d’atendre l’activitat per la qual va nàixer. L’any passat es van produir 300.000 litres d’oli, i es van arreplegar 1,4 milions de quilos d’ametla (en pela) 60.000 quilos d’hortalisses i 50.000 de raïm, amb el qual elaboren tres marques diferents de vi, Odisea, La Perdición i La Piel de la Vid. Un projecte consolidat que vol recuperar l’essència de la comarca produint amb qualitat i comercialitzant amb dignitat.

No Replies to "Cooperativa de Viver, un espai per a la dinamització del territori"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    *