Sumant valor al pasturatge

Frenar el declivi d’una professió amb alt valor ambiental, agrari i cultural és l’objectiu de l’escola de pastors i el curs de ramaderia extensiva impulsat pel Consell, i que afronta ja la seua segona edició

La ramaderia extensiva és una tradició valenciana de gran valor des del punt de vista mediambiental, agrari i cultural. El seu futur, no obstant, sorteja riscos. Els derivats de l’abandó d’aquest ofici ancestral per part de les noves generacions i que evidencien les xifres: l’últim cens agrari indica que la Comunitat Valenciana ha perdut més de 5.200 explotacions ramaderes (un descens de 57% en deu anys) i 257.000 caps de bestiar (-13,29%) en aquest mateix marge de temps.

Per a frenar aquesta senda descendent, la Conselleria d’Agricultura va engegar l’any passat la primera escola de pastors, orientada a la formació de nous professionals del pasturatge i a la incorporació de nous titulars d’explotacions ramaderes d’oví i caprí. Amb 20 places oferides, la iniciativa va concloure el passat mes de novembre amb èxit. El mateix que li ha portat a repetir en aquest 2018. Des de l’abril passat, i amb 10 places extra (un total de 30), nous pastors es formen en aquest ofici tan antic com a necessari, clau per al desenvolupament rural i per a la prevenció d’incendis. Aquesta segona escola de pastors no va dirigida únicament a promoure la incorporació de nous professionals, sinó que contempla també l’actualització de coneiximents dels qui ja estan exercint.

Des de la Unió de Llauradors i Ramaders lloen la iniciativa. Afirmen que va en la línia de les seues reivindicacions per a posar en valor aquest ofici perquè, asseguren, “té futur”. El pasturatge, assenyalen des del col·lectiu agrari, té en el cas de la província de Castelló una mica més d’horitzó en poder complementar-se amb altres activitats del sector primari, com l’elaboració de formatges.

El curs de ramaderia extensiva i escola de pastors inclou informació teòrica i pràctiques sobre terreny. En el primer bloc, 40 hores lectives per a abordar una introducció a la ramaderia extensiva, a la fisiologia animal, a la seua alimentació, a la higiene, sanitat i benestar animal, al maneig, organització i gestió del ramat i també a la producció d’aliments derivats.

Dins de l’apartat pràctic (44 hores) es contemplen sessions en granges comercials que realitzen pasturatge (oví, caprí i boví), i en instal·lacions orientades a la fabricació de formatge. A més es realitzarà una pràctica de trashumància de Valdelinares (Terol) a Vistabella del Maestrat (Castelló). Una tradició de forta importància social i econòmica en el passat i també en l’actualitat. De fet, i segons dades de la Conselleria, existeixen uns 20 ramats que, procedents d’Aragó i Castella-la Manxa, es traslladen a terres valencianes a passar l’hivern.

L’última setmana del curs tindran lloc unes jornades d’especialització amb una durada de 20 hores lectives. Inclouran conferències i taules redones en les quals participaran experts i representants del sector sobre maneig en ramaderia extensiva, sostenibilitat de la ramaderia ecològica, trashumància, alimentació i pasturatge en ramaderia extensiva i ecològica i sobre comercialització de carn i formatges, entre altres temes.

A la Comunitat Valenciana existeixen 2.916 explotacions dedicades a la cria de boví, oví i caprí en règim extensiu, de les quals 2.304 corresponen a oví-caprí i 612 a boví. En la província d’Alacant són 904, en la de Castelló 1.255 i en la de València 757.

No Replies to "Sumant valor al pasturatge"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    *