Mar de fulles, un projecte amb ànima

 

Bioconstrucció, energies renovables, agricultura ecològica, finançament alternatiu. Són les bases d’un projecte amb ànima, Mar de Fulles, fet per persones i per a persones. L’únic complex ecoturístic autosuficient energèticament d’Espanya. Situat a la Serra d’Espadà, concretament al terme d’Alfondeguilla, ocupa una extensió de 160.000 metres quadrats.

Quasi 12 anys. És el temps que Juanma Urbán i María José Serra han tardat en donar-li forma al seu projecte: Un complex hostaler on la gastronomia i la cuina tenen un paper predominant. Van recorrer molts quilòmetres fins que van trobar el lloc idoni per ubicar-lo. Coneixient ja la Serra d’Espadà i després de molts estudis rigorosos sobre la climatològia del lloc, com les corrents d’aire o la posició del Sol, van començar a plasmar-ho sobre el paper. L’objectiu: reduir el màxim possible el consum d’energia elèctrica i fer-lo sostenible. “Ho hem aconseguit”, explica Juanma ja que “l’aire condicionat s’encén només algunes hores durant tot l’estiu i el tenim perquè és obligatòria la seua instal·lació”.

Ha sigut precisament la qüestió energètica una de les banderes d’aquest projecte on la prioritat són el respecte pels treballadors i el medi ambient i la qualitat del servei. A més, cada detall està pensat en funció de la sostenibilitat i l’ecologia. “No estem connectats a la red elèctrica”, diu Juanma. Funciona a través d’una instal·lació de panells solars que permet abastir totes les instal·lacions i per la qual el Parlament Europeu li va atorgar el premi Citizenergy 2016. S’ha de dir que 131 persones, a través de una plataforma de finançament alternatiu, són els que van fer possible amb les seues aportacions econòmiques la col·locació de panells. Juanma comenta que amb la instal·lació de calderes de biomassa per a l’hivern s’aconseguirà el 100% d’autosuficiència.

Mar de Fulles és per a Juanma Urbán la demostració “que és possible una economia més social”. I és que qualsevol detall està relacionat amb l’ecologia i la consciència social i mediambiental des del seu inici. Aquest fet va possibilitar que el comité ètic de Fiare, una cooperativa sense ànim de lucre amb aportacions de ONG, principalment, donara llum verda a prestar diners per a la realització del complex després d’un exhaustiu examen. Des de la construcció, fins els mobles, passant pels productes de la cuina, tot té segell ecològic. Precisament, és la gastronomia la seua carta de presentació, amb professionals que han treballat a restaurants amb estel Michelin i que han sigut premiats com la millor cuinera de la Comunitat Valenciana. Però sobretot, destaca la seua aposta per la qualitat i els productes de proximitat.

Tots els proveïdors són de l’entorn i el 80 % amb segell de producte ecològic. El que no podem aconseguir a la zona ho comprem a Comerç Just. Juanma comenta la importancia d’estar a prop dels proveïdors, fet que assegura donar un bon servei i producte als nostres clients. “No volem enganyar a ningú, per això la cuina està a la vista del menjador a través d’un cristall. A més, tenim un hort ecològic el qual també ens proveeix i el visitant, per exemple, pot vore des de la seua taula com tallem al moment la planta per a fer-li una infusió. “No tenim res pre-cuinat”, diu. Ara s’estan plantejant embotellar l’aigua Mar de Fulles, dels deus de la Serra d’Espadà.

El resultat de tot el treball és un complex sostenible que aposta per un ecologisme participatiu amb totes les prestacions d’un cinc estels, i que al voltant té un espai natural per a descobrir.

No Replies to "Mar de fulles, un projecte amb ànima"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    *