D’Etiòpia a l’Horta: llavors per a assaborir el genuí en un festival de música

El certamen reggae Rototom Sunsplash de Benicàssim impulsa un banc de sements que en quatre anys ha aconseguit recuperar 200 espècies tradicionals en perill d’extinció. De la terreta a Àfrica i Amèrica Llatina

L’estiu 2018, ja en la recta final, deixa desenes d’estampes per al record. Moltes per atípiques, i agradablement sorprenents, com la que plasma un projecte de recuperació agrícola en ple cor d’un festival internacional de música. És possible tal fusió d’ingredients? El certamen reggae Rototom Sunsplash celebrat a Benicàssim fa escassos dies, l’agost passat, ratifica que sí. I ho fa de la mà d’un banc de llavors que ha aconseguit recuperar en els quatre anys de vida que porta actiu més de 200 espècies. D’Etiòpia a l’horta valenciana.

Aquest racó de vida emergeix en Pachamama. Un dels molts espais extramusicals que alberga el festival. Amb el seu dom, el seu ‘permachambao’ i el propi banc de llavors, que converteixen al Rototom Sunsplash en un dels pocs –si no en l’únic- festival de música que disposa d’aquest tipus de projectes.

Un cartell escrit a guix en diversos idiomes, pel perfil internacional del públic que rep la cita musical, indica que qualsevol que ho desitge pot acostar les seues llavors fins al festival i intercanviar-les per unes altres. D’ací, d’allà, de qualsevol part del món. Es configura així un banc que no ha deixat de créixer.

Més de 200 espècies alimenten la taula d’intercanvi de llavors amb la qual des de fa quatre anys el Sunsplash tracta de recuperar sements antigues per a evitar que s’extingisquen i seguisquen donant vida, salut i riquesa a cada plat. Una labor que no seria possible sense la implicació de col·lectius com Llavors d’Ací i amb la qual s’aconsegueix que el festival estiga viu tot l’any. Melons i albergínies valencianes, una varietat de tomaca de l’horta que un jove va portar fins al recinte de concerts d’entre les moltes que conreava el seu avi de 95 anys o llavors de bledes etíops i de pebrots picants originaris de Perú són algunes de les ‘joies en verd’ d’aquest racó que es mou a ritme de reggae.

Per la seua banda, el dom de Pachamama deixa tallers interessants, lligats també a la importància de cuidar les llavors, com l’impartit en aquesta edició per Héctor Molina, un jove agricultor de Vila-real que aposta per retornar a la vida terres agrícoles abandonades i que s’ha convertit en un referent per la seua obstinació en la recuperació de sements antigues. Mentre, al costat d’ell, la xef Laura Pérez, de Carxofa-Lab (Benicarló), anava preparant en directe un humus de llenties, una sopa de meló o una tosta amb carbassó, ceba tendra i tomaca “per a reivindicar sabors autèntics, ancestrals” i “donar-li valor al senzill”.

Tallers en la zona de permacultura que abrigalla el ‘permachambao’ sobre germinat, reciclatge de botelles per a convertir-les en tests, lombricultura o permicompost, de microorganismes efectius i un llarg etcètera han completat l’oferta d’un festival idiosincràtic. I amb compromís ‘verd’.

No Replies to "D'Etiòpia a l'Horta: llavors per a assaborir el genuí en un festival de música"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    *