Barranc dels Cirers, vins amb personalitat i la singularitat del ‘terroir’ de la mediterrània

El respecte per la terra i l’amor per la viticultura són part fonamental del projecte del celler Barranc dels Cirers, que inaugura instal·lacions pròpies al terme de Benlloc i llança una nova línia de vins. Un blanc, un rosat i un negre jove que es comercialitzaran amb el nom de Divina Comèdia

És fill de bodeguer i membre d’una família de Vall d’Alba propietària de vinyes i des de xicotet va viure a casa les tasques de la verema i de l’elaboració del vi. El tast i l’aroma d’aquesta beguda ha format part de la vida de Miguel Juan Vidal, que l’any 2000 va decidir posar-se el trage de vinater i iniciar una nova aventura amb la il·lusió d’elaborar vins de qualitat i amb personalitat. “Vaig estar buscant algunes finques i al final vaig trobar aquesta -referint-se a les terres de Benlloc que va adquirir- que em va agradar i que complia els requisits que buscava, ja que està en una zona assolellada, de terrenys calissos i poc fèrtils, amb una certa altitud, airejada i amb poca humitat”. I és que Miguel està convençut que “les comarques de Castelló tenen unes característiques extraordinàries per a produir bon raïm i per tant elaborar un bon vi”.

Aleshores va començar la transformació d’unes terres on es conreaven oliveres, garroferes i figueres, en vinya. Però s’havia de prendre la decisió més important. Quines varietats plantar. Miguel assenyala que va ser costós decidir-se, però “la idea de produir un vi de criança ens va portar a buscar varietats amb tanins, acidesa i estructurades, que aguantaren bé el pas del temps”, diu, com el Cavernet Sauvignon i el Merlot i també una autòctona, la Garnatxa. Aquesta darrera, explica que “és més suau i aromàtica, però lliga molt bé amb els vins de criança”.

“L’objectiu és fer poc vi però de qualitat”, assegura Miguel que defén “la filosofia de treballar les finques de manera manual i artesanal”. Per aquest motiu va plantar clons de poca producció. Així les 6 hectàrees que té en propietat més alguna que te associada amb varietats diferents li permeten fer vora 30.000 botelles per collita. “No és el mateix recollir 15.000 o 20.000 quilos de forma mecanitzada i després fermentar uns 50.000 litres en el dipòsit, que realitzar-ho de forma manual i fermentar uns 2.000, la qualitat no és la mateixa i el cost tampoc, i tot això s’ha de repercutir en el preu”, conclou.

Al principi va formar part del celler Vinya Natura, amb altres cinc socis, però a 2007 ja va iniciar el seu camí en solitari. Les seues primeres creacions, Barranc dels Cirers i Terres Calisses, vins criança negres amb cos, potents i amb molta graduació. L’arribada al celler de l’experimentat enòleg tarragoní Roger Vernet, amb experiència a la DO Montsant, i la posada en marxa de les noves instal·lacions a Benlloch ha suposat un salt de qualitat. Enguany llançarà una nova línia de vins. Un blanc, un rosat i un negre jove amb el nom de Divina Comèdia que prompte començarà a comercialitzar. Uns vins que Terragolosa ha pogut provar en la seua visita al celler i que ens han agradat molt.

Blanc 2018: Macabeu i Malvasia. Un blanc diferent per al que estem acostumats. Prou estructura pel macabeu però una acidesa que no esperes i que el fa molt atractiu, novedós, molt aromàtic.

Rosat 2018: Garnatxa i Shirah. No arriba ni a pell de ceba. Atrevit. No et deixarà indiferent. També bona punta d’acidesa que arredoneix i no et fa percebre la seva potencia alcohòlica.

Jove 2018: Garnatxa. Apunta molt bones maneres, un jove vigorós, d’una capa mitja/alta i que quan perda la reducció que desprén serà un vi molt bevedor, de xerrar i d’anar mullant els llavis sense adonar-se’n massa.

No ha sigut un camí fàcil, recorda Miguel, ja que “després d’haver quasi desaparegut el sector del vi a Castelló, molts vinaters com jo vam iniciar projectes allà cap a l’any 2000 i hem tingut que plantar les vinyes, construir els cellers i comercialitzar el vi, circumstància que fa que difícil competir amb cellers de més tradició que ja tenien vinyes, cellers, i clients”, diu. No obstant, el propietari del Barranc dels Cirers pensa que “el vi de Castelló té un gran potencial i ara fa falta promocionar-lo, tant a les comarques de Castelló com a l’Estat espanyol perquè la qualitat ja la tenim, és un vi extraordinari i amb la singularitat que li proporciona el ‘terroir’ de la mediterrània”, conclou.

 

Miguel Juan té previst, en un futur a mig termini, iniciar un projecte d’enoturisme amb l’organització de tastos i visites a les vinyes, barriques i celler, per a que qualsevol puga vore quina és la manera de treballar i explicar-los el perquè de les varietats que treballa.

No Replies to "Barranc dels Cirers, vins amb personalitat i la singularitat del 'terroir' de la mediterrània"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    *