Catí busca una tòfona negra de rècord

La XVI Mostra de la Tòfona Negra que arranca aquest cap de setmana en el municipi posarà en valor el paper clau que exerceixen els gossos truferos en el sector de la truficultura a través de diverses de les activitats programades

Catí celebra aquest cap de setmana -9 i 10 de febrer- la XVI Mostra de la Tòfona Negra ‘Castelló Ruta de Sabor’. Un esdeveniment sota el patrocini de la Diputació de Castelló al qual abrigalla un complet programa entorn a ‘l’or negre’ de la gastronomia que tindrà en la carpa del recinte firal, situada entre el carrer Mossén Joan Puig i la Plaça del Sol, la seua base d’operacions.

Entre les activitats més esperades figura l’onzena edició del concurs de la tòfona amb major pes, que cada any promou La Unió de Llauradors i Ramaders. El repte: superar els 400 grams que han aconseguint les tòfones guanyadores en anteriors edicions o, per què no, els 750 grams de la localitzada fa escassos dies en Abejuela (Terol).

El diumenge 10 de febrer, entre les 10.45 i les 11.30 hores, l’expositor de La Unió obrirà el termini de recepció dels exemplars participants en aquest concurs, per a comprovar després el seu pes i poder exposar-les al públic. Les tòfones hauran de presentar-se en bon estat i netes de qualsevol tipus d’impuresa.

Dins de l’agenda destaquen com unes altres de les cites més populars de la Mostra les vinculades a conéixer més al detall la figura del gos trufero, “un dels grans aliats del truficultor i que compleix un treball fonamental en la localització de les tòfones sota terra, ja que és entrenat per a distingir la seua particular aroma”, ha explicat l’alcalde de Catí, Pablo Roig.

Ha incidit que l’objectiu és posar en valor “el paper tan important que desenvolupen els gossos truferos”. “La truficultura és una alternativa econòmica per a l’interior de Castelló i, encara que les tècniques de cultiu han millorat molt en els últims anys, un dels principals problemes amb els quals es troben els qui es dediquen a això és el desconeixement que puguen tindre sobre maneig d’un gos trufero”, ha afegit el primer edil.

El dissabte, 9 de febrer, al matí tindrà lloc la xarrada teòrica i pràctica ‘Punts bàsics per a l’ensinistrament de gossos truferos’, a càrrec de Juan Jesús Gargallo, ensinistrador i col·laborador d’Art Tòfona, i de Clara Raspós, directora tècnica.

El diumenge, 10 de febrer, al matí se celebrarà la setzena edició del concurs de gossos cercadors de tòfona negra. A partir de les 11.00 hores, els cans podran a prova les seues qualitats olfactòries per a localitzar aquest preuat producte. Els participants optaran a trofeu i premis en metàl·lic.

Al costat del concurs de la tòfona de major pes o de gossos truferos es realitzarán també xarrades professionals –com la que porta per títol ‘Qualitat, conservació, aromes i diferenciació d’espècies de tòfona’-; tallers com els d’identificació d’espores o de cuina infantil; música en directe; degustació de tapes elaborades amb tòfona negra o un showcooking del xef Sergio Salvador.

La programació completa de la Mostra de la Tòfona Negra de l’Alt Maestrat ‘Castelló Ruta de Sabor’ en www.trufamaestrat.es.

No Replies to "Catí busca una tòfona negra de rècord"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    *