Les 49 noves inquilines ‘eco’ del Prat de Cabanes

Les vaques amb certificació ecològica del ramader Fernando Robres aterren al parc natural, al costat de la costa castellonenca, després de quatre jornades de viatge transhumant des de les fredes muntanyes de Vistabella

49 vaques amb certificació ecològica de la ramaderia de Fernando Robres són des d’aquesta setmana les noves inquilines del Parc Natural del Prat de Cabanes. Fins ací han arribat després d’un periple transhumant de quatre dies des de les fredes pastures de Vistabella, als peus del Penyagolosa, que abandonen temporalment a la recerca d’un hivern més suau al costat del mar que els blinde l’aliment. Els animals romandran al parc natural fins el mes de maig. Llavors iniciaran el camí en direcció novament cap a Vistabella. Ja de cara a l’estiu, completaran l’última etapa posant rumb als prats de Linares de Mora i de Mosqueruela, en la serra de Gúdar (Terol).

Robres és el primer ramader de vedella a haver aconseguit la certificació ecològica a la Comunitat Valenciana i des de fa un any suma una altra fita: haver sigut el primer a tornar a ocupar amb el seu bestiar l’aiguamoll del Prat de Cabanes després de 25 anys sense ramats. Va ser en 2018, i ara repeteix experiència. És a més un dels pocs que es continua atrevint amb la transhumància, un mètode ancestral de pasturatge nòmada que busca aprofitar les pastures segons les estacions de l’any.

Aquest projecte de recuperació de la ramaderia com a mètode de gestió de la vegetació i contra incendis importat al Prat de Cabanes forma part del programa experimental LIFE, impulsat per la Fundació Global Nature davant els beneficis que té per al medi natural. Beneficis que no solament es plasmen en la destinació on s’assenten les vaques, sinó en tot l’entorn que recorren durant la transhumància: els animals al seu pas van netejant el sotabosc i els marges dels camins. En alimentar-se, esbrossen, i per tant redueixen tota la mala herba que creix per l’abandó del camp i que en cas d’incendi ho converteixen en un autèntic polvorí, recorda Robres.

Els bons resultats han sigut avalats també per la Conselleria, que ha autoritzat el Consistori de Cabanes la cessió de més parcel•les perquè les vaques puguen gaudir d’una superfície de pasturatge més àmplia.

“Aquesta experiència ens permet recuperar una tradició que té beneficis per al parc com ja es va comprovar fa un any. Treballarem dur per a aconseguir que es convertisca en habitual”, ha indicat Dolores Torreblanca, regidora d’Urbanisme, Medi Ambient i Agricultura de Cabanes.

La directora conservadora del Prat, Aurora Quero, aclaria fa un any que les vaques, igual que faran ara, “crearan un nou mosaic vegetal que propiciarà l’entrada de noves espècies i a més creen una franja de discontinuïtat que és molt important per a la prevenció d’incendis”. Per al bestiar s’ha reservat un espai “sense espècies protegides de flora” i lliure de punts de nidificació. “Volem que hi haja un equilibri entre la conservació del Prat, l’aprofitament ramader o agrícola i l’ús públic”, matisava.

De moment, les 49 noves inquilines del paratge campen ja en la seua nova llar. Per davant, quasi quatre mesos de més vida a l’aire lliure, amb herba i pastures ecològiques sense abonaments químics ni pesticides a la seua sencera disposició.

No Replies to "Les 49 noves inquilines ‘eco’ del Prat de Cabanes"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    *