El valor de la pol•linització apícola en l’agricultura valenciana supera els 400 milions d’euros

En la Comunitat Valenciana hi ha censats 360.245 ruscos amb una producció de més de sis milions de quilos de mel i un valor econòmic aproximat de 21 milions d’euros

400 milions d’euros anuals. És el valor que aporta la pol•linització apícola per a l’agricultura en la Comunitat Valenciana i que La Unió de Llauradors i Ramaders ha posat sobre la taula amb motiu del Dia Mundial de les Abelles, celebrat aquest 20 de maig. Una jornada en la qual l’organització agrícola ha posat en valor el paper de les abelles, que ajuden la pol•linització del 75% de les hortalisses i fruites, incrementen la biodiversitat, augmenten la producció d’aliments, proporcionen aliments rics en micronutrients i mantenen els ecosistemes.

Segons estudis de la FAO, la pol•linització apícola per a l’agricultura és 20 vegades el valor de la producció del rusc. Les dades disponibles de 2017 assenyalen que hi ha censats 360.245 ruscos en la Comunitat Valenciana amb una producció de més de sis milions de quilos de mel i un valor econòmic aproximat de 21 milions d’euros.

L’apicultura forma part del context mediambiental per la seua funció polinitzadora, influeix en el desenvolupament rural i en el manteniment de l’equilibri ecològic. Tots els experts científics coincideixen a afirmar que és la base de la conservació de la biodiversitat vegetal i que sens dubte és factor rellevant en l’augment de la productivitat de la majoria de cultius hortícoles i de fruita que sobretot utilitza recursos no demandats per altres produccions agràries. “No es pot oblidar així mateix el paper dinamitzador de l’economia que comporta la seua activitat en les zones d’interior de la Comunitat Valenciana”, afirma el col•lectiu.

La Unió considera que durant segles, les abelles, “sempre tan afaenades”, han beneficiat a les persones, les plantes i el planeta. No són les úniques que sostenen la vida en la Terra doncs en transportar el pol•len d’una flor a una altra, les abelles, papallones, ocells, ratapinyades i altres pol•linitzadors possibiliten i milloren la producció d’aliments, contribuint així a la seguretat alimentària i la nutrició. La pol•linització té també un impacte positiu en el medi ambient en general, ajudant a mantindre la biodiversitat i els dinàmics ecosistemes dels quals depén l’agricultura.

Segons aquesta organització, celebrar el Dia Mundial de les Abelles cada 20 de maig contribuirà a atraure l’atenció sobre el paper essencial que exerceixen les abelles i altres pol•linitzadors per a mantindre sanes a les persones i al planeta. És una oportunitat perquè governs, organitzacions, la societat civil i la ciutadania interessada en qualsevol lloc promoguen accions que “protegisquen i ajuden els pol•linitzadors i els seus hàbitats, incrementen la seua abundància i diversitat, i donen suport a el desenvolupament sostenible de l’apicultura”, assenyalen.

Comparteix...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

No Replies to "El valor de la pol•linització apícola en l'agricultura valenciana supera els 400 milions d'euros"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    *