Mar de Boires reivindica la posada en valor de productes locals

El respecte a la tradició agrícola i al medi ambient són l’eix de la filosofia amb la que Blas Agut impregna cada dia el seu treball al camp. La cura en la producció, la transformació artesanal i la comercialització directa al consumidor més pròxim són la seua marca d’identitat.

L’estima per la terra li arriba per herència natural. És fill de pares coneixedors dels treballs del camp i ha absorbit la cultura de la terra des de xicotet, anant a ajudar-los els caps de setmana als bancals de la Serra d’Engarceran. Potser, el fet de viure en un espai amb respecte pel medi ambient el va fer encaminar-se a estudiar Biologia, de la qual és llicenciat, una afició que poc a poc, va donar pas a la seua vocació actual: la agricultura. Blas Agut gestiona ara les terres producte de l’esforç diari durant dècades de la seua família i ha creat una marca per comercialitzar els seus fruits: Mar de Boires. És un dels joves agricultors a les comarques de Castelló que en els darrers anys han vist en la terra una oportunitat de futur amb consciència mediambiental.

Ametles, anous, garrofes, pistatxos i safrà. Aquests són els productes que recol·lecta i distribueix Blas baix el paraigües de Mar de Boires, després que, ara fa tres anys, iniciara un projecte on ha aplicat els seus estudis del máster de Producció Integrada de Cultius a la Universitat de Lleida i de la tesi que va realitzar a la Universitat Jaume I de Castelló. La seua filosofia és molt clara: elaborar productes de qualitat de forma artesanal i distribuir-los directament a comerços de la zona, seguint els passos del moviment slow food i de la cuina de proximitat.

I és que Blas assegura que “el futur de l’agricultura és que el productor venga directament al consumidor final al voltant de la zona d’influència, el més prop possible d’on es produeix”. Ara mateix, Mar de Boires està comercialitzant els seus productes a carnisseries, forns de pa i restaurants de Vall d’Alba, Els Ibarsos, Castelló i Borriol. Això implica fer-se càrrec de l’elaboració i transformació dels fruits recollits, fet que ha assumit la marca i que realitza de forma artesanal a les seues instal·lacions, amb l’ajut dels seus pares, i que li dona al producte final un valor afegit. Agut explica, per exemple, que “el safrà el torrem i l’envasem i l’anou, a banda de vendre-la amb crosta, també la trenquem i l’envasem” i el mateix dia el distribuïm.

El mateix fa amb l’ametla, el producte del qual produeix una major quantitat de quilos i a partir del qual va iniciar el projecte. Blas recorda que “moltes vegades veia anuncis de gelats a la televisió i sempre escoltava la frase ‘amb ametles de Califòrnia’ i jo sempre he cregut que la qualitat de l’ametla de la nostra terra no té res que envejar-li”. Les ganes de demostrar-ho el van portar a dissenyar un projecte que ara és el seu mode de vida i que posa en valor els productes de la terra que ha conegut des de xicotet.

Una cosa que Blas va tindre clara des del primer moment és “la necessitat de diversificar la producció”. Amb aquesta premissa va plantar nogueres i safrà, uns productes que no són molt habituals a les comarques de Castelló, “ja que s’han deixat perdre poc a poc, però sí que eren importants antigament, ja que tant un com l’altre s’adapten molt bé al clima de la zona i estaven presents en una gran majoria de masos, i jo he volgut tornar a recuperar-los”. Blas Agut explica que “precisament el safrà és un cultiu que necessita molta mà d’obra i la seua projecció seria una ferramenta més per a poder lluitar contra la despoblació de l’interior”.

A banda d’aquests cultius tradicionals, Mar de Boires també produeix altres fruit menys autòctons, com els pistatxos, que enguany faran la seua primera collita per a comercialitzar dins d’un projecte que busca la qualitat i el rendiment dels seus productes elaborats amb cura front la venda a granel i que, encara no ser totalment ecològic, fa un ús raonable de les aplicacions a les plantacions i aspira a ser-ho en un futur.

No Replies to "Mar de Boires reivindica la posada en valor de productes locals"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    *