El formatge valencià que salva el planeta

Jordi Benages, pastor i responsable de la formatgeria La Planeta de Xert, obté via micromecenatge 7.200 euros per a adquirir un sistema d’energia solar amb el qual elaborar el seu producte “d’una manera més ecològica”

Fabricar formatge d’ovella amb energia solar i així reduir l’impacte ambiental del procés de fabricació era el somni de Jordi Benages, responsable de la formatgeria La Planeta. Aquest jove pastor de Xert ja té el seu repte molt més a prop gràcies als 7.200 euros recaptats a través de la campanya de ‘crowdfunding’ que va posar en marxa en Lateuaterra, la primera plataforma valenciana de micromecenatge especialitzada i dedicada a projectes que cuiden, respecten i milloren el medi ambient.

“Volem continuar elaborant formatge d’ovella artesà, però d’una manera més ecològica instaurant un sistema solar per a l’obtenció d’energia verda”, explica Benages. L’obtingut a través de la campanya gràcies a 148 mecenes i en tot just 39 dies farà possible adquirir l’equip solar acumulador, instal·lar-lo i posar-lo en funcionament.


Amb les plaques solars “busquem aconseguir un consum energètic reduït, sense perdre de vista la normativa sanitària vigent”, recorda. “Al mateix temps volem controlar tots els punts involucrats en la cadena de producció alimentària, des del que mengen els animals fins a la comercialització del producte”, aconseguir un formatge de qualitat “amb sabors i aromes pròpies del territori”, i afavorir al seu torn la relació directa entre productor i consumidor.


Els qui s’han implicat econòmicament a tirar avant el repte d’aquest jove pastor podran optar a diferents recompenses: des de gaudir d’una jornada de pasturatge per a dues persones en el Mas La Creu-Barri d’Anroig per a descobrir com és el dia a dia de la ramaderia extensiva, a participar en un taller de munyir ovelles o d’elaboració artesanal de formatges, sense oblidar un suculent esmorzar amb torrà de carn de corder ecològic i de proximitat.


La Formatgeria La Planeta és una granja familiar operativa des de 2013 i que té com a epicentre un ramat d’ovelles lleteres de raça Lacaune, que pastura en un espai natural situat al peu de les muntanyes de Cate i Anroig (Xert), en plena comarca del Maestrat. “Treballem de manera orgànica i sostenible i el ritme de la nostra tasca ve pautat pel cicle vital dels animals i per les estaciones de l’any”, conclou Benages.

No Replies to "El formatge valencià que salva el planeta"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    *