Mas de Rander, la recuperació d’una identitat

No deixar perdre la tradició familiar i recuperar la viticultura. Aquestes van ser dos de les premisses que allà per l’any 2000 van portar Juan Domingo Tárrega a crear Mas de Rander, una explotació agrícola, que té com a principal motor la vinya i la producció de vi, però que també compta amb altres cultius com els cítrics i les oliveres.

Amb les arrels a Benicàssim, és coneixedor de primera mà de la tradició del raïm moscatell a la població de la Plana, que amb l’arribada i consolidació del sector turístic va vore com “es perdia un manera de viure d’un poble i un signe d’identitat”, explica. És, precisament, el desig de recuperar aquell esperit, el que va espentar Tárrega a iniciar una aventura que “potser siga el pitjor negoci pensat amb el cap i el millor amb el cor” expressa.

La tria dels terrenys, al terme de Benlloc, no va ser casualitat, ja que és una localitat que té una forta tradició vitivinícola, dins d’una zona, Castelló, que a finals del segle XIX, era una les majors productores d’Espanya. Quasi vint anys després, el balanç des d’aquells primers treballs, “ha sigut positiu”, considera el gerent del celler, i ara la marca Mas de Rander, comença a ser coneguda.

Un milió de quilos de cítrics, 120.000 botelles de vi i moscatell, i 1.300 botelles d’oli (primera collita), són el resultat, a dia d’avui, de quasi dos dècades d’esforç, en les quals la preocupació per la sostenibilitat i el medi ambient, també ha sigut un dels seus estendards des dels inicis, ja que les instal·lacions estan formades per un celler bioclimàtic, integrat en el paisatge i energèticament sostenible. Ara, com a resultat d’una manera de treballar al camp i de coherència amb la filosofia de l’empresa, i després de tres anys de transició, la pròxima collita de raïm ja tindrà l’acreditació d’ecològica. I és que segons Juan Domingo Tárrega, en uns 20 anys el que no tinga aquesta acreditació “no existirà”, ja que “la societat cada vegada està més mentalitzada i conscienciada amb el medi ambient i aspectes de la salut”.

Aquest és un pas més que Mas de Rander ha donat amb l’objectiu d’aconseguir la màxima qualitat per als seus vins i que s’arrodonirà si prospera la sol·licitud per a obtenir l’acreditació com a D.O. ‘Vinos de pago’, una protecció específica per a vins que es produeixen en una zona geogràfica molt determinada on les característiques de la terra i el clima on es cultiven els fan únics i diferenciats. “És la classificació més alta que pot aconseguir un vi, per damunt de la D.O.”, explica Tárrega, que no entén “perquè després de 10 anys de sol·licitar-ho, la IGP de Castelló encara no s’ha convertit en D.O., quan a altres zones els mecanismes són més ràpids i la IGP Ávila, per exemple, només ha tardat tres anys en aconseguir-ho”.

Mas de Rander està ubicat en una zona de muntanya i prop de la mar, fet que propicia que els vins tinguen una personalitat diferenciada i puguen aconseguir la D.O “vinos de pago”, explica Tárrega. Uns vins que que ja tenen un prestigi internacional i que cada any s’exporten a Bélgica, Alemanya i Holanda, i que també han tingut xicotetes incursions a Xina o a Estats Units. El 20% de la producció se’n va fora, diu el gerent del celler, mentre que la resta, el 80% se queda a Espanya. Llocs com Madrid o Barcelona són els principals demandants dels vins amb marca Mas de Rander, mentre que només el 5% de la producció es consumeix a Castelló. Tárrega pensa que “una part de la societat castellonenca encara no accepta el nostre vi i per a molts sempre queda millor demanar o comprar un Rioja, quan està demostrat el bon nivell i la qualitat dels vins del nostre territori”.

El Syrah, el Temps, el Blanc, la Mistela Tinta i la Mistela Roure són els productes que elabora el celler amb les varietats Cavernet Sauvignon, Garnatxa, Merlot, Syrah, Moscatell Alejandria, Moscatella Hamburgo i Moscatell Frontignac i molt prompte estaran acompanyats per una garnatxa premium i el primer vermut de Castelló, que es presentarà en breu.

No Replies to "Mas de Rander, la recuperació d'una identitat"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    *