Cuinatur, menús escolars saludables i consum responsable

Especialitzada en l’elaboració de menús escolars saludables i sostenibles, la filosofia de Cuinatur va més enllà: Conscienciar a la societat de la necessitat d’apostar per unes dietes que afavorisquen una producció i un consum responsable dels aliments. Els estudis alerten que el creixement previst de la població mundial obligarà l’any 2050 a produir un 50% més d’aliments. Una demanda que amb l’actual model alimentari serà insostenible per al planeta.

Amb aquesta màxima com a punt de partida, treballen, investiguen i innoven tots els dies els responsables de Cuinatur, una empresa que va nàixer ara fa vora 16 anys a Albocàsser amb la vocació de portar als menjadors escolars dietes més saludables que afavoriren el benestar dels xiquets i xiquetes. Fèlix Segarra, gerent de l’empresa, recorda que el fet de criar-se a la cuina de la fonda que tenia sa mare, li va fer saltar el cuquet.

Des d’eixe moment, el creixement ha sigut exponencial. De portar diversos menjadors escolars a localitats del Maestrat i els Ports, ara ja són els encarregats de l’alimentació a més de 30 centres educatius i centres de majors a tota la Comunitat Valenciana, on tenen més de 6.000 comensals diaris, i amb més de 400 treballadors en nòmina. Tot i això, l’evolució de l’empresa no els ha fet allunyar-se de la seua filosofia a pesar de les dificultats.

“Al principi vam notar molt la manca de confiança en el projecte, tant que en moltes ocasions havíem d’amagar que els nostres productes eren ecològics, ja que en aquella època, els responsables de les escoles i els pares no ho veien molt clar, de vegades ho veien de forma negativa”, explica Segarra. Ara, encara que en ocasions fa falta una tasca de conscienciació i inclús fer demostracions i degustacions als pares per a que coneguen la forma de treballar i els menús que mengen els seus fills, segons diu Fèlix, “la gent ho digereix millor”. El responsable de l’empresa entén que “vam ser pioners i ens van avançar a les tendències actuals, ja que ara són moltes les empreses que posen com a bandera l’ecologisme i la sostenibilitat, encara que molta gent ha percebut que és per esnobisme i no per convenciment”. I és que “algunes firmes ofereixen -diu Félix- 4 productes ecològics en el menú, però això no suposa un canvi de model o sistema, simplement es fa perquè ara hi ha una obligació legal de donar un 3% d’aliments de producció ecològica”, conclou.

La filosofia de Cuinatur, impulsada des de la seua participació a les jornades d’Ecoaltea, a 2009, és clara segons comenta Fèlix: “Volem un futur sostenible per això tenim una implicació i una conscienciació mediambiental i social que està clarament vinculada amb els productors afavorint l´economia local”. De fet, als menjadors gestionats per l’empresa els xiquets i xiquetes no mengen res que no siga de temporada, a més es compren tots els productes directament a un productor pròxim, sempre que siga possible. El gerent de Cuinatur assenyala que “de vegades, hi ha llocs on s’estranyen que no posem bajoques al bullit o tampoc hi ha tomata a l’ensalada, però si no és temporada no en posem, hi ha altres verdures i hortalisses que les poden substituir. No hem inventat res, és aplicar el que feien les nostres aueles a les seues cases al segle passat”.

En aquest sentit, l’empresa té la seua pròpia logística per anar a recollir els productes, “ja que no hi ha un canal de distribució que s’adapte a la nostra filosofia, perquè els que s’han intentat crear per al mercat dels productes de proximitat i ecològics tenen els mateixos defectes que els canals tradicionals i el productor sempre és el perjudicat”, explica Segarra.

Cuinatur prioritza la compra directa al productor, així els seus principals proveïdors de carn i lactis estan a les comarques de Castelló, així com el peix fresc. Les verdures i hortalisses són de l’horta de València i molta fruita de xicotetes cooperatives d’Alacant i comarques centrals de València. “Nosaltres no tenim una central des d’on distribuïm els menús, sempre ho cuinem tot al lloc de treball. De vegades és complicat que el personal de cuina s’adapte al nou sistema, ja que no tenim cap producte preelaborat, si no que tot es cuina i manipula a la cuina de cada centre escolar”.

El seu esforç i compromís per un model de gestió que té molt en compte els valors socials i mediambientals sostenibles (l’empresa forma part de l’Economia del Bé Comú) ha sigut reconegut en moltes ocasions des dels seus inicis. Així, entre d’altres, a 2015 la Fundació Zaldivar va reconèixer Cuinatur com a empresa saludable, mentre que la associació professional ANTA, la va premiar amb el premi Innovanta pel seu projecte vinculat amb la sostenibilitat i la restauració escolar. L’any 2016 va rebre el premi Accord de la Cambra de Comerç a la qualitat social i l’any 2018, la Universitat Jaume I li va atorgar el premi Richard Roberts 2018 a Cuinatur per la contribució i dedicació en la millora del benestar emocional del seus treballadors, al aplicar la intel·ligència emocional a través del projecte Emocionàtica, als menjadors escolars. L’any 2019 Cuinatur ha aparegut en el rànquing de les companyies europees que més han crescut que elabora el diari econòmic ‘Financial Times’.

No Replies to "Cuinatur, menús escolars saludables i consum responsable"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    *