Panaderia Blanch reivindica el valor del pa artesà

El pa ha format part de la dieta occidental des de la prehistòria. Les diverses civilitzacions han perfeccionat la seua elaboració, sent en molts períodes l’únic aliment per a la població i també, de vegades, element diferenciador de classes socials. A Castelló de la Plana, un dels forns amb més tradició i història és Panaderia Blanch, fundada 1913, prompte farà 107 anys, i que actualment regenta Antonio García Blanch, la quarta generació de forners de l’establiment.

És tanta la passió que aplica al seu treball dia a dia que alguns l’anomenen ‘Cuiner del pa’, fent una paral·lelisme amb els xef de l’alta cuina. A Antonio Garcia Blanch se l’il·lumina la mirada quan conta que s’ha criat a la panaderia, ajudant a la seua iaia Tona els dies que no anava al col·legi: “Els dies de festa, a Magdalena, a Pasqua o al Nadal, jo sempre estava ací al forn”, comenta. Va ser una bona escola per Antonio, que el mes de novembre passat va ser triat com el millor forner de la Comunitat Valenciana junt a Jesús Machi, rebent la Llesca d’Or. Al mateix temps, que el seu Pa de Tona (anomenat així en memòria de la seua iaia i emblema de l’establiment), va ser triat com un dels 80 millors pans d’Espanya dins de la ‘Ruta del Buen Pan’.

No ha sigut un camí fàcil. Diplomat en ADEM, després de treballar en la indústria ceràmica i en una immobiliària, l’any 2008, quan va arribar la crisi, va decidir posar-se al front del negoci familiar, però conscient de que calia renovar-se, ja que les panaderies tradicionals estaven desapareixent degut a la competència de la venda de pa als supermercats. Ara, dotze anys després, treballador incansable i apassionat del seu ofici, analitza l’esforç i considera que ha valgut la pena. “Hem apostat per la diferenciació i la qualitat del producte i crec que hem tornat a posar en valor el pa, encara que ha costat que la gent ho entenguera. Ara estic orgullós d’haver aconseguit que gent més jove torne a comprar pa al forn. Ha canviat també el concepte que la gent té del pa, i així, ara, per exemple, quan et conviden a sopar, de vegades, en lloc de portar un vi o alguna cosa de postres, hi ha gent que porte pa”, explica Antonio.

No és estrany veure’l parlar i xarrar amb els clients, contant-los quines són les propietats de cadascun dels 33 tipus diferents de pa que enforna, o quins són els cereals que utilitza i el seu procés de fermentació i cocció per a donar-li totes les seues propietats nutricionals. Blat, espelta o quinoa són tres dels principals cereals amb els que treballa per a elaborar la farina que utilitza, la qual està molta a la pedra. Farina ecològica i integral 100% ja que conté el segó, l’endosperm i el germen dels cereals. Els valors nutricionals del pa que elabora fa que esportistes, diabètics o intolerants al gluten siguen clients habituals del forn ubicat al carrer Catalunya i que compta amb un altre despatx al carrer Saragosa.

Dels diferents tipus de pa que ven, dos són de creació pròpia, el pa de Tona i el ‘Castellonero’. Aquest, segons explica Antonio, “representa tot el que ha de tindre un bon castelloner: amor per la Mare de Déu del Lledó, passió per les festes de Castelló i respecte a les tradicions i orígens”. Els ingredients que simbolitzen aquests elements són la flor del taronger, present en els camps que envolten la basílica del Lledó, la figa pastada amb moscatell, elements típics de la romeria a l ‘ermita de la Magdalena; i l’ametlla, molt arrelada a les tradicions i els orígens. Altres varietats de pa que es poden demanar a la Panaderia Blanch són el pa de tres formatges amb infusió de romer, el de carabassa de la marjal, el de garrofa i taronja, el de sobrassada, o el integral de pistatxos i xocolata.

Panaderia Blanch també aposta per la restauració, així serveix els seus productes a diversos restaurants d’alta cuina de les comarques de Castelló, una demanda que li fan els cuiners per la qualitat dels seus pans. Però, encara que la panaderia ha tingut un creixement constant durant els darrers anys, Antonio té els peus a terra i no pretén anar més enllà del que puga. “La línia a seguir”, diu “és la mateixa que fins ara, elaborar productes de qualitat i d’avantguarda, i seguir aprenent, que és el més important”. El ‘Fadrinet’ o la ‘Flor de Lledó’ són dos productes d’àmbit local que també elabora Antonio, que és membre del col·lectiu de panaders anomenat ‘Despancito’ i també col·labora amb l’associació Afanías en l’acte ‘Bocadillo Solidario’.

Foto destacada: Juan Puig

No Replies to "Panaderia Blanch reivindica el valor del pa artesà"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    *