Mel de Vilafamés, el sabor de la tradició

En un mig d’un món en el qual, en ocasions, s’ha qüestionat la procedència de la mel que omple els pots que es venen en alguns comerços, es troben els apicultors que treballen de manera natural aquesta dolça substància elaborada per les abelles. Un d’ells és Alejandro Trilles, de Vilafamés, el qual ha heretat el treball i la vocació del seu ‘auelo’ i de son pare.

‘Mel de Vilafamés’ és la marca que comercialitza Alejandro des de fa ara 8 anys, quan va rellevar a Manuel, son pare, al capdavant del negoci familiar de la producció i recol·lecció de la mel. Una tasca que ja havia iniciat el seu iaio Francisco al 1911, prompte farà 110 anys. “Jo sempre havia anat a ajudar a mon pare a cuidar i passar comptes dels ruscos, encara que treballava a una empresa, però quan va arribar la crisis del 2008 vaig decidir emprendre i fer d’aquesta tradició i vocació familiar, el meu treball”, comenta Alejandro.

Així, es pot dir que és la tercera generació que trafega per aquestos camins de la transhumància de les abelles. Sí, sí, transhumància, perquè el ritme de les abelles el marquen les floracions, i “mentre que a primavera, els ruscos de les abelles estan a terrenys de les nostres comarques, en altres èpoques de l’any com l’estiu i la tardor anem a llocs com Teruel, Soria o Guadalajara”, explica Trilles. El seguiment d’aquesta tasca no es realitza en el segle XXI de la mateixa que quan va començar Francisco el negoci. Alejandro explica que “ara a través de càmeres i GPS podem controlar els ruscos que deixem fora durant tot el temps”.

Foto: Picuki.com/rutascastellon

La climatologia és un element fonamental que marca la producció anual de mel, “una cosa que queda fora del control del apicultor”, diu Trilles, qui explica que “enguany la producció serà baixa, ja que ara hauríem d’estar en època de recol·lecció i la pluja d’aquests mesos de març i abril ha llavat el nèctar que tenien les flors necessari per a que les abelles el recullen”. I és que cada any, la quantitat de mel que es recollirà és una incògnita. Alejandro assenyala que hi ha anys que pots fer 60 kilos de mel i altres més de 300.

Flor de taronger, timó, romer o milflors, són algunes dels diferents tipus de mel que produeix Trilles i que porten el segell de ‘Mel de Vilafamés’, “un producte 100% natural, del territori i sense enganys”, explica. Una afirmació que fa referència a les constants reivindicacions dels col·lectius d’apicultors que moltes vegades han denunciat que l’etiquetatge dels pots de mel hauria d’incloure els percentatges de mel que hi ha de cada país per a que hi haguera una major transparència de cara al consumidor.

Mentrestant, Alejandro, encara que la crisi del coronavirus també ha afectat a la venda dels productes que es fa en establiments turístics de Vilafamés, té clar que vol continuar amb el negoci familiar, el qual li permet estar en contacte amb la natura.

No Replies to "Mel de Vilafamés, el sabor de la tradició"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    *