La FAO recomana una alimentació sana davant el coronavirus

L’ Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricu.tura (FAO), fa una sèrie de recomanacions per portar una alimentació sana davant la crisi del Coronavirus i, així, mitigar els efectes de la pandèmia en la nutrició o evitar el malbaratament. A més, la institució alerta que la situació provocada pel COVID-19 por posar en perill la seguretat alimentària.

Els set consells de la FAO són els següents:

1. Enfortir el sistema immunològic a través de l’alimentació

Es recomana augmentar el consum de fruites i verdures, amb al menys cinc porcions a el dia, ja que contenen molta vitamina A i C, a més d’antioxidants, que ajudaran a combatre infeccions. Consumir llegums al menys tres vegades a la setmana: es conserven per molt temps, són econòmiques i altes en proteïna i ferro.

2. No comprar només aliments no-perecibles

En comptes de comprar moltes pastes i arròs, es suggereix comprar fruites, verdures i llegums. En cas d’haver adquirit verdures de més no hi ha problema, es poden netejar, tallar i congelar i així estaran a punt per a la seva següent preparació.

3. Planificar les compres

Això no només és un acte d’empatia amb altres consumidors que també han de proveir-se, sinó que ajuda a evitar el malbaratament d’aliments i millorar l’economia de la llar.

4. No llençar les sobres

Si es va cuinar de més, es suggereix congelar els àpats perquè duren més temps i així evitar el malbaratament, a més de tindre una preparació llesta per a una altra ocasió, sense major esforç. És important tidre en compte que els aliments han d’estar en bon estat per consumir-los.

5. Beure molta aigua

Cada persona ha de prendre a l’almenys dos litres d’aigua a el dia per mantenir-te hidratat i ajudar al seu sistema immunològic.

6. Fes retre el teu pressupost

Si es compta amb un pressupost limitat, es recomana consumir aigua en lloc de begudes gasoses. També es pot reemplaçar el consum de galetes, snacks i pastisseria per fruites i verdures fresques, ja que són més saludables.

7. Cuinar en família

L’aïllament en què es troba la majoria de la població també és una oportunitat de cuinar a casa i incorporar als nens i nenes en aquesta activitat, perquè aprenguin hàbits de consum saludables des de petits. https://youtu.be/QWciCvcOwS8

Seguretat alimentària

Però la FAO també alerta de que la crisi provocada per la pandemia pot posar en perill la seguretat alimentària i la nutrició. L’organisme internacional explica que la crisi del COVID-19 “ha provocat una dràstica pèrdua de vides humanes a tot el món i suposa un desafiament sense precedents amb profundes conseqüències socials i econòmiques, que posen fins i tot en perill la seguretat alimentària i la nutrició. Cal que les respostes estiguen ben coordinades a tot el món, incloent per part de l’G20 i d’altres països, per limitar l’impacte, posar fi a la pandèmia i evitar la seva reaparició”.

En un comunicat conjunt, i després d’una reunió extraordinària amb els Ministres d’Agricultura de l’G20, el Fons Internacional per al Desenvolupament Agrícola (FIDA), el Banc Mundial i el Programa Mundial d’Aliments (PMA) la FAO incideix en què la pandèmia està ja afectant a tot els sistema alimentari. En aquest sentit, es considera que “les restriccions als desplaçaments -dins dels països i entre ells- poden obstaculitzar els serveis de logística relacionats amb els aliments, pertorbar tota la cadena de subministrament d’aliments i afectar la seva disponibilitat. L’impacte en el desplaçament de la mà d’obra agrícola i en el subministrament d’insums plantejaran aviat problemes greus per a la producció, posant així en perill la seguretat alimentària de tota la població, colpejant amb especial intensitat a aquells que viuen als països més pobres.”

Per aquest motiu, la FAO enten que “cal que els països col·laborin per enfortir la cooperació durant aquesta pandèmia que afecta totes les regions de l’món. És important assegurar que les polítiques -com les mesures a curt termini per restringir l’comerç-, no distorsionen els mercats globals” i al mateix temps “calen mesures col·lectives per garantir que els mercats funcionen correctament i que tots disposen d’informació oportuna i fiable sobre les seves condicions. Això reduirà la incertesa i permetrà a productors, consumidors, comerciants i elaboradors prendre decisions informades en matèria de producció i comerç i limitar el comportament de pànic en els mercats mundials” amb l’objectiu de “preservar l’accés a aliments i nutricions segurs, fet que és una part essencial de la resposta per a la salut”.

No Replies to "La FAO recomana una alimentació sana davant el coronavirus"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    *