Bolíssim, gastronomia amb arrels

Saps què és un bolo si ens referim a gastronomia? Si et sona estrany, segur que a partir d’ara començarà a formar part del teu univers culinari. És un producte elaborat a partir dels ingredients que proporcionava la matança del porc, i que és típic a Vilafranca i als pobles veïns de Els Ports i de Terol. Ara una empresa, Bolíssim, elabora aquest producte d’una forma artesanal, amb l’objectiu de posar en valor els productes de proximitat i l’ecologia.

Hereus d’un estil de vida i d’uns aromes culinaris propis del seu poble, Vilafranca, Luis Gargallo i Carlos Tena van encetar fa tres anys aquesta aventura, amb l’ajut i consells dels voluntaris de SECOT, jubilats experts en gestió empresarial. Un projecte que vol rescatar i transmetre les sensacions d’un producte de la gastronomia local i de la comarca que s’elabora des de fa més de 200 anys, i que amb la pèrdua de tradicions com la matança, va desapareixen poc a poc: el bolo.

“No s’ha donat mai a conèixer fora de la zona”, explica Luis Gargallo, un dels fundadors de Bolíssim, que assenyala que “llevat d’algunes carnisseries, ja quasi ningú el feia al poble”. Ara, la firma vilafranquina dona a conèixer dos tipus de bolos: el que han anomenat ‘bolo de Castelló’ i el ‘bolo de Terol’. Semblants però no iguals. El primer és més semblant a la botifarra i té com a ingredients ceba, arròs, sang de porc, farina, mantega de porc, canella, sal i pebre, mentre que el segon s’elabora amb pa ratllat, sang de porc, mantega de porc, formatge d’ovella de Tronxó, canella, anissets, sal i pebre. Dos productes amb caràcter, que reflecteixen una manera de viure i de menjar, quan la matança era el moment d’omplir el rebost.

Perquè és també “un homenatge a totes eixes generacions que han establit en aquesta terra cultura, sentiment i valors”,explica Gargallo. Però aquesta gastronomia amb arrels que proposa la empresa de Els Ports, no acaba en el bolo, i té tota una carta de productes, uns originals de la zona i altres de nova creació per a adaptar-se als nous temps. Pilotes per a brou, croquetes de bolo, conserva de porc, vedella eco amb trufa negra, napoleons, paté vegà o hamburguesa vegana, són alguns dels productes que comercialitza.

Tot amb l’etiqueta de producte de proximitat, ja que un dels principals valors de Bolíssim “és l’ecologisme i la sostenibilitat”, diu Luis Gargallo, que creu que “per exemple, no té cap sentit portar vedella de Galícia si la tenim ací i a més ecològica, com la de Robres”. Tots els proveïdors de l’empresa són de les comarques de Castelló o de la zona limítrof de Terol com el formatge, la vedella, l’oli, les ametlles o la tomata, per exemple. Però la conscienciació sobre el medi ambient no acaba ací. Bolissim ha aconseguit reduir un 60% la utilització de plàstic al utilitzar safates de canya de sucre per a envasar el seu producte, “una aposta per la sostenibilitat”, expressa Luis Gargallo.

Els productes de la firma vilafranquina es poden trobar a tendes, carnisseries i hotels de la comarca de Els Ports, així com a zones com Castelló, Vila-real o Almassora, entre d’altres, a més de restaurants com el Pou de Beca. La crisi del coronavirus també ha afectat a Bolissim, que ha vist reduït entre un 50 i 60% les demandes, per això ha posat en marxa la venda de menjar a domicili a les poblacions de Vilafranca, Castellfort y l’Anglesola, amb plats com arròs al forn amb bolo o costella de porc al forn, per a reduir l’impacte de la crisi econòmica.

No Replies to "Bolíssim, gastronomia amb arrels"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    *