La Boocassina, llet d’ametla ecològica del Maestrat

Quan es pronuncia la paraula ametla, el sentit gustatiu indueix a que ens imaginem les dents mastegant. Però aquesta no és l’única forma de consumir els nutrients que té aquest fruit sec. La llet o l’orxata d’ametla són dos maneres més de degustar el seu sabor. L’elaboració i distribució d’aquest tipus de begudes, que ja es consumia en època medieval, són part del projecte d’Isabel Albalat, denominat La Boocassina.

La iniciativa té com a principals objectius donar-li un valor afegit a l’ametla i posar en valor el producte de proximitat. Isabel va iniciar amb altres tres socis aquesta iniciativa ara fa uns 3 anys, i des d’aleshores ha anat experimentant i produint a demanda llet i orxata d’ametla, amb una matèria prima que fins ara adquiria a les empreses ‘trencadores’ d’ametles ubicades a Albocàsser. Ara, el seu repte, en solitari, és començar a elaborar aquesta beguda amb les ametles ecològiques de la seua pròpia collita. “La d’enguany serà la primera collita ecològica després que les terres estiguen ja certificades”, segons Isabel, qui explica que “podrà recollir uns 4.000 quilos per a poder elaborar 4.000 litres de la beguda d’ametla”.

Fins ara, Isabel s’ha dedicat a promocionar el seu producte en les diferents fires que es realitzen a les comarques de Castelló: “La gent que visitava la paradeta provava el producte i el comprava, i sí que semblava que agradava, inclús es va interessar l’Escola d’Hostaleria”, assenyala. Ara, també intentarà introduir la llet d’ametla i l’orxata a tendes i establiments de restauració. Si parlem de preferències, Isabel assegura que té més èxit “la que denominem orxata d’ametla, però es pot comercialitzar tant la llet com l’orxata”, diu. En aquest sentit, s’ha de dir que el sucre que utilitza per a elaborar la beguda més dolça també és ecològic.

‘La Boocassina’ té les condicions necessàries per a produir el producte tant fresc com pasteuritzat, encara que l’elaboració en fresc té el condicionant d’una vida curta. No obstant, per a Isabel el més important és anar adaptant-se al mercat i així poder portar el producte directament al consumidor sense intermediaris.

Al mateix temps, Isabel està valorant la possibilitat d’elaborar i comercialitzar massapà utilitzant la farina d’ametla que es queda després de finalitzar el procés de producció de la llet, així hi hauria un doble aprofitament del fruit i no es generen residus. Ara només falta esperar al més de setembre per a iniciar la segona part d’un projecte que creu en la sostenibilitat i l’ecologisme i que vol fer visibles les possibilitats que hi han de portar a terme iniciatives viables al món rural.

No Replies to "La Boocassina, llet d'ametla ecològica del Maestrat"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    *