Volen recuperar el cultiu del ‘fesol del confit’, típic a la zona Viver-Xérica

Investigadors de la Universitat Politècnica de València, en col·laboració amb Cooperativa Oleícola Serrana del Palància, treballen en un projecte per a recuperar el cultiu del ‘fesol del confit’, una varietat de fesol castellonenc que està en perill d’extinció, i situar-la com un producte de qualitat i diferenciat.

El ‘fesol del confit’ és un llegum típic de la zona de Viver-Xérica, a Castelló, que destaca per ser molt cremosa, suau i saborosa, i que fins fa vint anys es podia trobar en molts dels restaurants i comerços de la zona, amb una producció que era rendible.

No obstant això, en l’actualitat a penes es cultiva i està en risc d’extinció, davant el que el Grup de Millora de Varietats tradicionals d’Hortalisses Valencianes pertanyents a l’Institut COMAV de la Universitat Politècnica de València ha posat en marxa un projecte per a evitar la seua desaparició i potenciar el seu cultiu, que es desenvoluparà enguany i en altres dues campanyes.

Amb aqueixa fi, s’ha elaborat un exhaustiu estudi de caracterització morfològica, agronòmica i de composició d’una selecció massal d’aquest llegum facilitat per la Cooperativa Oleícola Serrana del Palància, que és utilitzada en l’actualitat per tres agricultors.  

Agricultura Ecológica

Aquesta caracterització ha permés realitzar la tipificació del ‘fesol del confit’, és a dir, establir les característiques morfològiques, agronòmiques i de composició que la defineixen com un producte de qualitat diferenciada. A més, s’ha treballat en la selecció de llavors per al seu cultiu en condicions d’agricultura ecològica.

A partir dels treballs de caracterització i tipificació, l’equip del COMAV UPV durà a terme pròximament un registre del ‘fesol del confit’ com a varietat de conservació, “un pas fonamental des del punt de vista de conservació de la biodiversitat agrícola valenciana”, explica a EFE l’investigador del COMAV-UPV i coordinador del projecte, Salvador Soler.

Soler ha ressaltat les peculiars i excepcionals característiques d’aquest llegum, així com el baixíssim nombre d’agricultors que la cultiven i el caràcter local de l’àrea on es cultiva: els termes municipals de Caudiel, Teresa i Viver.

Reglament de qualitat

Així mateix, des del COMAV-UPV i la Cooperativa Oleícola s’ha desenvolupat un Reglament de qualitat per al ‘fesol del confit’, que permetrà establir-la com un producte agroalimentari diferenciat a tots els d’aquest tipus que existeixen en el mercat, tant per les seues característiques morfològiques, agronòmiques i nutricionals, com per les característiques peculiars i específiques de cultivar-la i produir-la pels agricultors de Viver.

“Disposar d’un reglament de qualitat associat a la producció d’un determinat producte hortofructícola és el primer pas per a demanar la concessió per part de la Generalitat Valenciana de la marca de qualitat CV”, apunta Soler.

En aquesta línia, la UPV i la Cooperativa impulsaran també la futura “Associació de Productors i Comercialitzadors del ‘fesol del confit'”. “Amb tot això, el nostre objectiu és continuar contribuint a la recuperació de varietats hortícoles tradicionals del nostre territori, en aquest cas amb un producte singular com és el ‘fesol del confit'”, ressalta l’investigador.

Salvador Soler ha precisat que, en aquesta mateixa línia, treballen amb altres productes, com la ‘Tomata de penjar d’Alcalá de Xivert’, el ‘Meló d’or d’Ontinyent’ o el ‘Nap fi de La Yesa’.

Aquest projecte s’emmarca dins d’una convocatòria d’ajudes per a la valorització dels productes de qualitat agroalimentària diferenciada de la Comunitat Valenciana de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.

No Replies to "Volen recuperar el cultiu del 'fesol del confit', típic a la zona Viver-Xérica"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    *