Culla estrena un mercat dominical de tòfona negra, únic a la geografia espanyola

Cada diumenge, a partir del 29 de novembre, el barri antic de Culla acollirà el ‘Mercat de la Tòfona Negra i Productes del Maestrat’, amb l’objectiu de donar a conèixer el gran potencial culinari d’aquest fong i l’oferta turística del municipi entorn de la gastronomia. Una iniciativa de ‘Culla 20 30’, un col·lectiu privat d’empresaris que té com a finalitat promoure i sumar oportunitats de futur a la localitat.

El mercat s’obri ara coincidint en la temporada de recol·lecció de la tòfona negra (tuber melanosporum), i que es prolongara fins al mes de març. Aquest fong és un dels menges naturals més exquisides de la gastronomia i les comarques de l’interior de Castellón són un dels seus majors productors a nivell d’Espanya.

Es tracta d’un mercat ambulant setmanal, que comptarà amb 18 punts de venda, en el qual es podrà adquirir tòfona fresca directament del truficultor i a preus molt competitius, així com altres productes locals com a mels, olis, fruita seca, embotits, formatges, pa o rebosteria típica. A més, aquest esdeveniment és l’excusa perfecta per a conéixer l’important patrimoni històric i cultural amb el qual compta aquest municipi de l’Alt Maestrat, declarat un de ‘Els Pobles més bonics d’Espanya’.

Aquesta interessant proposta, tal com han afirmat des de l’organització, “és únic en tota la geografia espanyola, no existeix cap altre amb la mateixa assiduïtat i amb venda directa al consumidor final, sense intermediaris”. A més, han afegit que “la nostra intenció, salvant les distàncies, és emular als clàssics mercats de l’Occitània francesa, posant a l’abast del consumidor local aquest tresor culinari encara desconegut per molts”.

Cal destacar que més del 80% de la producció nacional acaba en el mercat francés, a causa de l’alta demanda de tòfona al país gal. De la mateixa manera, a Espanya encara continua sent un producte desconegut, encara que el seu consum ha experimentat, en els últims anys, un constant creixement degut a la seua utilització en els restaurants de grans xefs.

L’activitat també compta amb el suport de l’Ajuntament de Culla, que ha volgut sumar-se a un projecte fonamental per a promocionar el talent, combatre la despoblació i dinamitzar econòmicament la localitat.

No Replies to "Culla estrena un mercat dominical de tòfona negra, únic a la geografia espanyola"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    *