Santi Pérez: “S’hauria de crear una fiscalitat rural per a afavorir la implantació d’empreses a l’interior”.

Santi Pérez és Diputat de Desenvolupament Rural i Accions contra la Despoblació a la Diputació de Castelló i alcalde de Forcall. Té clar que sense un compromís per part de totes les administracions és molt difícil que els municipis de l’interior generen oportunitats. Per això, advoca per crear mecanismes legals i generar recursos per a fomentar l’emprenedoria en els entorns rurals.

Quines raons donaria per a animar a invertir als pobles de Castelló?

Les millores en les comunicacions, tant viàries com digitals, han obert la possibilitat de molts municipis a comptar amb iniciatives empresarials, que són molt necessàries en l’entorn rural. Allí es trobaran amb un tracte més humà, amb sòl i habitatge, en general, més barats i espais i forma de vida més sostenible. Un component que aporta valor afegit i ha de començar a formar part de la responsabilitat social d’aquestes.

De quin tipus d’empreses parlaríem?

Poden ser empreses de tota mena, encara que principalment es podria parlar d’empreses de caràcter tecnològic, ja que amb l’arribada de la fibra i el teletreball s’han trencat moltes barreres. Però també caben professionals d’enginyeria, arquitectura, advocats…o empreses que aposten per productes tradicionals amb valor afegit i de proximitat, a més de sectors tradicionals com a ramaderia, turisme o energies renovables, per exemple. És cert que aquelles que tenen un component de transport en els seus costos, a vegades ho poden tindre més difícil per la distància als grans nuclis d’infraestructures, encara que això s’està trencant.

Creu que els municipis, per si mateixos, poden generar negocis?

Els municipis tenen difícil per si sols generar alternatives. Les legislacions restrictives en matèria de contractació o la de racionalització de serveis públics ho han dificultat molt. En aquest sentit, els ajuntaments podrien arribar a generar ocupació en el camp dels serveis socials i en matèria de gestió forestal. Encara així, des de les institucions hem de ser capaces d’afavorir l’emprenedoria i ajudar a les persones que volen emprendre.

En aquest sentit, hauria de contemplar-se una fiscalitat rural especial que contemplara avantatges per a l’obertura de negocis?

Sí, efectivament. És una cosa que venim reivindicant molts alcaldes des de fa dècades. A més, crec que és injust que els municipis i els seus ciutadans, que no tenen els mateixos serveis sanitaris, educatius o amb menys infraestructures, paguen els mateixos impostos que els de les ciutats. A menys serveis, menys imposats; això seria el just. En aquesta línia, ací que destacar la nova mesura que ha aprovat recentment la Generalitat Valenciana sobre els avantatges fiscals en la renda per a la gent que viva en els municipis en risc de despoblació. Aqueix és el camí.

I avanços legals per a l’obertura de negocis?

Això és molt necessari. Durant molts anys es van començar a posar figures mediambientals restrictives, de protecció, per a suplir i tapar algunes barbaritats urbanístiques en costa. Això va suposar un fre per a moltes activitats ramaderes, molt vinculades al territori. No es pot permetre el fet que per a ampliar o legalitzar una granja que ja existeix es tarde dos o tres anys en el millor dels casos. Aquestes figures restrictives han per tant de ser compatibles amb la vida de les persones i les seues oportunitats. Fa falta que les legislacions que es duen a terme tinguen obligatòriament un component de repte demogràfic. I per descomptat, fa falta que en els municipis d’interior el temps burocràtic es reduïsca al mínim.

Però totes aquestes modificacions no depenen de la Diputació.

En el repte demogràfic qui pot fer més és el Govern per possibilitats en el tema fiscal i a l’hora de legislar de manera global sobre el problema. En aquest assumpte fa falta un Pacte d’Estat. Però la Generalitat també té molt a dir. Les dues institucions estan fent passos importants en aquest assumpte. En la Comunitat Valenciana per primera vegada tenim l’Agenda Valenciana *Antidespoblament, amb qui ens reunim mensualment i a qui li traslladem totes les necessitats dels xicotets municipis. També, per primera vegada, hi ha un Ministeri contra el repte demogràfic. Ara s’estan implementant polítiques de manera transversal. El nostre paper és fer d’altaveu i donar visibilitat als problemes i oportunitats que té la ruralitat.

Un altre paper que sí que pot exercir la Diputació és millorar les infraestructures i la connexió a internet. Què proposa per a aconseguir-ho?

En això tenim un repte. Aquest equip de govern es va trobar sense una planificació de millora de carreteres. El nostre objectiu és dirigir les nostres accions a desenvolupar les carreteres sobre les quals tenim la titularitat, ja que sense unes bones comunicacions viàries es restringeixen oportunitats als municipis. Quant a la millora de la connectivitat, estem molt damunt de les companyies de telefonia. Per exemple, des de Movistar ens han assegurat que prompte s’arribarà ja a 107 municipis en la instal·lació de fibra i davant això estem vigilants i reivindicatius. Quant al Pla wifi 135 que l’anterior equip de Govern va impulsar, només ajuda a la connectivitat en espais públics. i això no és la solució que es necessita. Nostra objectiu, quan aquest contracte vença, és universalitzar la connectivitat per a tots, també per a les empreses.

En conte al turisme, què s’hauria de fer per a obtindre un millor rendiment del turisme rural?

El turisme és un factor de desenvolupament important en els xicotets municipis. Amb la pandèmia s’ha tornat a mirar feia els municipis d’interior com un lloc de contacte amb la naturalesa i amb el ric patrimoni cultural que hi ha a la província. Però és fonamental que es generen activitats complementàries per a aquells que ens visiten, d’aquesta manera es poden generar noves possibilitats que incrementen l’arribada de visitants.

La pandèmia és una oportunitat per als pobles o es tracta simplement d’una cosa de la qual es parla però que no té molt de realitat?

Actualment és una realitat. És cert que la pandèmia ha fet replantejar-se la forma de vida a moltes persones, que han vist en la qualitat de vida dels pobles, la proximitat, la proximitat, la naturalesa, una vida més sostenible i en la qual tots tenim nom. I per això han vingut a viure als pobles. A l’administració li toca també fer pedagogia en la despoblació, traslladar aqueixa visió positiva ja que durant massa anys se’ns ha estigmatitzat. I la realitat és una altra. Per tant, cal canviar aqueixa visió cultural i la pandèmia ha visibilitzat moltes d’aqueixes coses positives que tenim.

Vosté és optimista respecte a la creació d’empreses i llocs de treball als pobles de Castelló?

Al final tot el treball que fem les administracions de millora de serveis i d’infraestructures, si no va acompanyat de llocs de treball o implantació d’empreses, no valdrà. En tots aquests anys, els que hem crescut als pobles hem vist com es milloraven serveis i infraestructures, però la gent continuava marxant-se. Necessitem, per tant, gent que opte per viure als pobles i tinga oportunitats de treball. I dins de la pedagogia que parlava anteriorment cal explicar a la gent que aquest repte demogràfic, que porta més de cent anys entre nosaltres, no es pot resoldre en pocs anys. Les polítiques públiques estan canviant i han de canviar més. Cal afavorir aqueixa creació d’ocupació i implantació d’empreses.

Per a finalitzar, està treballant vosté en algun gran projecte de legislatura?

El projecte és global i transversal i afecta a totes les àrees i maneres de veure el món rural i les seues necessitats. Són molts els reptes que tenim en una Diputació que en l’anterior etapa només havia posat el seu focus a poques accions i descoordinades entre si. És necessària la millora de la xarxa de transport; el suport i solució dels problemes de purins per al sector ramader; millorar la rendibilitat de les explotacions; la cobertura, la digitalització i la fibra òptica en tots els municipis; la garantia de proveïment d’aigua; millorar les carreteres; treballar conjuntament amb la Generalitat a millorar la política d’habitatge i el seu accés a la gent jove; millorar la prestació de serveis socials i també la reivindicació davant altres administracions. El meu treball és que totes les àrees de la Diputació estiguen coordinades i siguen eficients enfront del repte demogràfic. Hi ha molts camps de millora i d’actuació i ho hem de fer de manera coordinada amb la Generalitat i sempre buscant el consens amb els municipis, als qui escoltem activament.

Comparteix...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

No Replies to "Santi Pérez: "S'hauria de crear una fiscalitat rural per a afavorir la implantació d'empreses a l'interior"."

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    *