‘Mobionrural’: tecnologia pionera amb segell de l’UJI per a avançar cap a una mobilitat rural més eficient i verda

L’Ajuntament d’Atzeneta acull la presentació d’un projecte per a diversificar i optimitzar els desplaçaments de la població de l’interior de la província de Castelló que signen investigadors de DESiRES i SOLICOM.

Mobionrural té un objectiu: conéixer les característiques de la mobilitat rural basada en el vehicle privat, des de què la motiva a la intensitat dels fluxos o el nombre d’ocupants en cada trajecte per a, a partir d’ací, millorar les opcions de transport de la població rural mitjançant fórmules col·laboratives o a demanda i avançar cap a una mobilitat sense petjada de carboni.

La sala d’exposicions de l’Ajuntament d’Atzeneta ha acollit avui dimecres la presentació d’aquest projecte amb segell de la Universitat Jaume I de Castelló per a diversificar i optimitzar els desplaçaments en zones rurals, que es complementarà amb jornades informatives a la població dels municipis implicats els dies 26 i 27 de juliol per a divulgar l’aplicació mòbil sobre la qual pivota l’estudi. Desenvolupat pels grups d’investigació DESiRES i SOLICOM, Mobionrural compta amb el suport de la Direcció General de Desenvolupament Rural de la Generalitat.

“La mobilitat és clau per al desenvolupament rural; una peça bàsica que, ben formulada i planificada, pot actuar com a palanca de canvi per a revertir el procés de despoblació o tot el contrari: ser un fre a l’hora d’atraure habitants als entorns rurals si no es vertebra correctament”, ha explicat Vicent Querol, professor de la Jaume I i coordinador de Mobionrural. “Sobre aquesta idea hem desenvolupat aquest projecte pioner que iniciarem en aquestes quatre poblacions de la Mancomunitat del Penyagolosa, Atzeneta, Benafigos, Xodos i Vistabella, i que volem extrapolar en un futur a la província de València”, ha afegit per la seua part el també professor i coordinador de la iniciativa, Xavier Ginés.

Els qui habiten a l’interior tenen “més necessitats de desplaçar-se que els qui ho fan en entorns urbans”, però a més es troben amb “una deficitària o nul·la oferta de transport públic compatible amb horaris laborals o escolars”, postil·la Ginés. Això, sumat a la baixa densitat de població i la dispersió de serveis, fa que l’ús “del vehicle privat siga moltes vegades l’única alternativa, i que no sempre s’aprofite al màxim, presentant un escenari de futur per a la ruralitat poc esperançador des del punt de vista ambiental, i per això ens hem posat a buscar solucions”.

És ací quan naix Mobionrural, que plasma, incideixen els seus promotors, “tota una aposta tecnològica en el marc de la ruralitat” i el que es coneix com a “ciència ciutadana”, perquè requereix de la implicació de la societat civil per a, a partir de l’aportació de dades sobre els seus desplaçaments, anar traçant alternatives per a la mobilitat rural.

La posada en servei de l’aplicació mòbil es preveu per al 26 de juliol i podrà descarregar-se en https://novaruralitat.org/mobionrural/. “És fonamental la implicació ciutadana perquè l’estudi funcione, i per això durem a terme de manera prèvia a la seua activació una intensa campanya informativa”, ha apuntat Ginés, que estima que durant la primera setmana d’agost puga disposar-se dels primers resultats de la part empírica.

En aquest sentit, Miquel Pérez i Pablo Boronat, de SOLICOM, han recordat que tant l’aplicació mòbil com els resultats del treball seran publicats en obert perquè puguen ser aprofitats per la població en general. A més, en concret, l’aplicació està desenvolupada en codi obert de manera que puga ser adaptada a cada context.

El maneig de l’app és senzill. La persona usuària haurà de prémer ‘Inici de desplaçament’ cada vegada que emprenga un viatge, i fer el propi amb l’opció ‘’Fi de trajecte’ quan arribe a destí. Si no es prem l’opció en acabar la ruta, el programa es desactiva si en un minut no hi ha hagut moviment rellevant. Mentre es fa el desplaçament, el programa envia la posició al servidor cada 10 segons. Això permet disposar de dades precises amb els quals poder establir rutes freqüents i intensitat d’ús del vehicle, entre altres.

Per al director general de Desenvolupament Rural de la Conselleria d’Agricultura i Transició Ecològica, David Torres, Mobionrural aprofundeix en l’aposta per l’impuls de polítiques i accions que contribuïsquen al desenvolupament de les zones rurals. Torres ha valorat durant l’acte de presentació l’activació d’eines que conjuguen la dinamització del territori rural des d’alternatives sostenibles de mobilitat. Ha assenyalat l’oportunitat de la digitalització i el big data per a oferir serveis adaptats al medi rural que permeten “encertar en el diagnòstic per a donar una resposta eficaç capaç de revertir els desequilibris que la despoblació genera en les zones rurals”. Aquest instrument de ciència aplicada ha comptat amb un suport de la Conselleria de 20.000 euros.

No Replies to "‘Mobionrural’: tecnologia pionera amb segell de l'UJI per a avançar cap a una mobilitat rural més eficient i verda"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    *