Diversos col·lectius s’uneixen contra l’execució del macroprojecte Magda

El projecte per portar a terme la construcció d’una macroplanta d’energia fotovoltaica als termes de Les Coves de Vinromà, Cabanes i Benlloc ha suposat un terratrèmol social entre els veïns i el sector agroturístic d’aquestes localitats, els quals s’han agrupat en plataformes ciutadanes que rebutgen la implantació d’aquesta infraestructura, denominada Magda, que suposaria també la instal·lació d’una nova línia d’alta tensió que aniria paral·lela a la MAT que baixa de Forcall i arriba a Almassora, junt al polígon del Serrallo.

La megaplanta preveu abastar quasi 500 hectàrees i suposarà la col·locació de 258.622 panells solars en dos zones. A la part nord s’ocuparan 375 hectàrees de zones de cultiu a les Coves de Vinromà i la resta als termes de Cabanes i Benlloc. Però l’obra també contempla la instal·lació de 143 torres d’alta tensió, 53 quilòmetres de cablejat i 93 de tanca, afectant els termes municipals de Les Coves de Vinromà, Vilanova d’Alcolea, la Torre d’En Doménec, Benlloc, Alcalà de Xivert, Torreblanca, Vall d’Alba, Cabanes, Vilafamés, Sant Joan de Moró, Borriol, Castelló i Almassora.

Diverses plataformes i associacions han iniciat una sèrie d’accions en defensa del territori i activitats informatives a diverses localitats per a demanar una gestió més racional i responsable de les energies renovables. Així, ja s’ha realitzat una concentració a les Coves de Vinromà i diverses xerrades informatives per a traslladar als veïns i veïnes el que suposaria la execució d’aquest projecte.

Conseqüencies nefastes

Els diferents col·lectius i persones afectades asseguren que l’impacte paisatgístic i mediambiental seria molt alt i un greu perjudici a l’agricultura, a la ramaderia i al sector agroturístic. En aquest sentit, en la darrera xerrada informativa a Les Coves, Juan Briones, enginyer i propietari d’una de les parcel·les explica que el projecte no és viable al territori que es vol implantar “ja que les conseqüències serien nefastes, ja que el terreny on s’instal·la s’aplana, es cobreix amb geotèxtil i grava, i es va ruixant amb herbicida periòdicament. Això segella el terreny, de forma que quan ploga correrà en superfície i tendirà a concentrar-se, amb els conseqüents perills d’inundacions o contaminació”. A més, Briones assenyala que “no té cap sentit que es duga a terme en parcel·les que estan en producció, i que tenen un alt valor ambiental, visual i ecològic”.

Jornada Informativa

Segons les dades aportades per l’Associació Nostra Terra de les Coves de Vinromà, sorgida per a defensar una ubicació sostenible i racional de les energies renovables, expliquen que prop de 200 hectàrees de les quasi 400 afectades a la localitat “estan dedicades actualment a l’agricultura ecològica, i en cas de realitzar-se el projecte es reduiria a la meitat el conreu ecològic d’oliva al terme, i més de un 60% en el cas de les ametlles i les garrofes. Al respecte, des del col·lectiu s’explica que “aquest model d’implantació d’energies renovables no deixa beneficis al territori, més bé al contrari, és un atac a l’agricultura, a la ramaderia, al medi ambient i a les persones que vivim al món rural, i no pot ser un model a seguir ja que comportaria més atur i més despoblament”.

El gerent de l’empresa Mar de Boires de Vall d’Alba, Blas Agut, explica que “seria contradictori que les administracions estiguen realitzant i impulsant projectes i iniciatives per a mitigar l’efecte de la despoblació en les comarques de Castelló i promovent el consum dels productes de proximitat i ara permeteren la instal·lació d’aquesta macroplanta en una zona de cultius i terres que s’estan treballant”. En aquest sentit, Agut que “el més coherent seria defensar i promoure l’agricultura a aquesta zona, ja que la instal·lació de la planta no beneficiaria a ningú dels pobles, mentres que de les 500 hectàrees que es volen ocupar podrien viure més de 20 famílies”.

De la mateixa opinió és Nicolàs Barrera, de Pou de Beca Allotjaments i Agroturisme, qui considera que la implantació del projecte Magda i de una nova línia d’alta tensió “seria un desastre a nivell econòmic, els habitants d’aquesta terra que hem triat viure ací hem invertit en els nostres negocis i en el nostre patrimoni i ara hem de veure com es devalua per la qüestió paisatgística i també per la salut”, entén, “ja que ningú vol viure baix del brunzit de 400.000 volts”.

Barrera explica que diversos empresaris dels món de la restauració i del sector del agroturisme van signar un manifest rebutjant el projecte Magda i “que possiblement és l’embrió d’una associació que tindrà com a objectiu defensar l’autonomia dels nostres municipis en l’àmbit energètic i la valorització del sector primari per tal d´evitar el seu desmantellament i que s’aboque els propietaris cap al monocultiu de les energies renovables”.

El diumenge es va organitzar una ruta pels bancals afectats per la Magda

En l’actualitat el projecte està en període d’exposició pública i el pròxim dijous dia 17 acaba el termini d’al·legacions que ja han presentat diferents col·lectius i també partits polítics. Nicolás Barrera demana “a les institucions seny, racionalitat i que escolten als habitants dels seus pobles, que no signen cap compromís sense saber que és el que la majoria del seu poble reclama o necessita i que pensen en el futur, en l’autonomia, en la sobirania alimentària dels seus pobles i en la salut, sobre tot en la salut”, al temps que reclama que consideren la possibilitat d´acordar una moratòria als seus plenaris per als projectes de dimensions ‘macro’ per condicionar els seus PGOU i poder protegir els espais útils de cultiu i les zones d’especial valor paisatgístic”.

Especulació

Els diversos col·lectius i plataformes veuen clara la relació de l’especulació amb aquest projecte “que prima la rendibilitat per damunt dels valors ambientals”, segons va explicar en la jornada informativa a les Coves, Juan Briones. “ja que la línia MAT que volen construir està sobre dimensionada amb potència que generarien els parcs projectats el que fa pensar que voldrien construir nous parcs en el futur”.

Les associacions d’afectats asseguren que estan a favor de les energies renovables, però amb projectes més racionals que no condemnen el territori i demanen a les administracions “regular i proporcionar el marc legal per evitar abusos”. En aquest sentit, una alternativa a aquest tipus de macroprojectes segons els col·lectius denunciants és complir el Decret 14/20 de la Generalitat, un instrument en el qual es dona prioritat a espais ja ocupats com a cobertes de naus industrials, d’edificis públics i privats i sols deteriorats per a situar els panells solars.

Representants polítics de Podem, PSPV-PSOE, PP i Compromís s’han reunit durant els darrers dies amb els afectats per conéixer les seues reivindicacions mentre continuen les xerrades informatives a les diferents localitats, com la d’avui, dia 15 a Benlloc o la del divendres, 17, a Vilafamés.

No Replies to "Diversos col·lectius s'uneixen contra l'execució del macroprojecte Magda"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    *