Vora 3.000 persones defensen un ‘món rural viu’ sense macroplantes fotovoltaiques

El món rural ha tornat ha alçar la veu contra el desenvolupament dels projectes de grans plantes fotovoltaiques previstes a les comarques de l’interior de Castelló.

Una marxa de vora 3.000 persones i uns 60 tractors han reivindicat “un món rural viu” i han advertit de que una gran part de terrenys agrícoles, granges, activitats de turisme rural, cellers, masos, la pedra en sec i el propi paisatge estan “en perill de desaparició” si els diversos projectes previstos tiren endavant.

La protesta, baix el lema “Per un món rural viu. Contra el colonialisme energètic i les macroplantes que destrossen el nostre territori” ha tingut lloc a la ciutat de Castelló durant el matí del dissabte. La marxa ha eixit des de la plaça de la Independència i ha finalitzat a la plaça Maria Agustina, davant de la seu de la Subdelegació del Govern, després de recorrer els principals carrers de la ciutat, on s’ha llegit un manifest.

La marxa ha sigut convocada per La Unió Llauradora i Ramadera, els col·lectius en defensa del territori Junts per la Terra de la Vall d’Alba, Associació Nostra Terra de les Coves de Vinromà, Defensem els nostres arrels i la Terra Casa Nostra de Vilafamés, No a la Mat comarques de Castelló, Per una ubicació racional de les renovables, El futur és avui, asociació de Cabanes, Morella Viva i Calderona Viva.

De moment, diverses multinacionals tenen prevista la construcció de tres línies de Molt Alta Tensió (MAT), cinc macroplantes fotovoltaiques, una seixantena d’aerogeneradors i centenars de quilòmetres de cablejat que fragmentarà el territori i “provocaran la desaparició d’una bona part de l’activitat agroramadera”. Mentre, les entitats convocants consideren que “La construcció de tots aquests projectes és una agressió sense precedents al territori, per a totes les persones que hi viuen”, adverteixen.

Entre els últims projectes anunciats està la construcció d’una macroplanta entre Vilafamés i Cabanes de 555.548 panells solars i una estructura d’evacuació que afectarà, a més, els termes municipals de la Pobla Tornesa, la Vall d’Alba, l’Alcora, Onda i Castelló de la Plana. Un altre projecte preveu comptar amb 303.520 panells solars a una planta fotovoltaica a les Useres que afectarà també els termes municipals de Vilafamés, Costur, l’Alcora, Onda i Betxí. Aquest se sumen al projecte Magda, la megaplanta solar que afecta als municipis de Coves de Vinromà, Torre d’En Domènec, Vilanova d’Alcolea, Benlloc, Cabanes, Vall d’Alba i Vilafamés.

Segons les informacions que ha traslladat La Unió Llauradora, els projectes fotovoltaics que se plantejen en aquests moments en el conjunt del territori valencià suposarien “la desaparició de més de 2.700 explotacions agrícoles, sense contar les ramaderes”, fet que significa “el tres per cent del total de les explotacions. A més, majoritariament es troben ubicades a les zones d’interior amb risc de despoblament”, han assenyalat.

“No es poden destrossar els projectes de vida de les persones de l’interior de la província de Castelló perquè les zones més poblades tinguen llum” afirmen les associacions convocants que, alhora, assenyalen estar a favor de les renovables, però “no d’aquesta manera”, que qualifiquen de “colonialisme energètic de les zones urbanes enfront de l’interior”. “El model energètic ha de créixer primer des de les ciutats, potenciant l’autoconsum i aprofitant polígons industrials, àrees periurbanes degradades i edificis públics”, conclouen.

Els convocants asseguren que “la lluita serà llarga”, perquè no pensen parar “fins que es reconsideren tots aquests macroprojectes” d’energia fotovoltaica, i exigeixen un nou plantejament tant en la ubicació com en l’extensió en el nombre d’hectàrees, amb criteris tècnics vetlen pel bé general “i no pels interessos econòmics de grans empreses i multinacionals”.

No Replies to "Vora 3.000 persones defensen un 'món rural viu' sense macroplantes fotovoltaiques"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    *