Música electrònica, arts escèniques i vídeo creació: les bases d’Interiors per a poblar de cultura la província

El projecte, impulsat per Artèria Cultural a través de fons europeus, té com a repte dinamitzar culturalment nuclis despoblats de Castelló i en la seua primera fase ha triat com a escenaris les aldees de Los Mores, El Molinar i Jinquer a les comarques de l’Alt Millars, Alt Palància i Plana Baixa

Activar la conscienciació sobre llocs actualment deshabitats, o que han passat per aquest procés d’abandó, fomentant la seua cura, valor i memòria. Tot això, sense intenció d’alterar-los o repoblar-los de nou. Aquesta seria la raó de ser ‘d’Interiors’, una iniciativa d’Artèria Cultural que durant tres caps de setmana està dinamitzant nuclis despoblats de la província de Castelló mitjançant diferents pràctiques artístiques contemporànies que es desenvolupen allí mateix.


Els escenaris protagonistes d’aquesta primera incursió provincial: Los Mores, en el terme de Ludiente (Alt Millars), en el marge sud del barranc de Santa Ana amb gran nombre de cases abandonades; El Molinar del Toro (Alt Palància), un lloc marcat pel pas del riu Palància que deu el seu nom a la tradició de moldre el blat; i Jinquer a l’Alcúdia de Veo (la Plana Baixa), que va quedar deshabitat després de la Guerra Civil i, ara, només manté algunes construccions i l’església, en la façana de la qual encara es conserven els trets.


Per a cadascuna d’aquestes localitats s’ha produït un vídeo amb música electrònica creada per a l’ocasió per artistes castellonencs que, amb el seu treball, presenten un escenari únic amb una història per contar. És el cas de José Gas (Gahs), artista independent resident a Nules; Núria García, violinista i productora nascuda a Castelló, però resident a Barcelona i Tenerife; i Alberto Lucendo, artista multidisciplinari, també de Castelló, que viu a Berlín i que ha compost música per a nombrosos llargmetratges premiats en festivals internacionals com Minsk International Film Festival o el Festival de Sant Sebastià, entre altres.


Així mateix, s’han generat diferents vídeos de creació documental protagonitzats per veïns i veïnes, familiars i, fins i tot, les pròpies persones que van habitar aquests llocs, de manera que s’ha obtingut un material digital inèdit i educatiu enfront de la pèrdua de la memòria oral i històrica d’eixos tres llocs despoblats. “Amb aquesta acció volem facilitar la transferència de coneixement per mitjà d’eines pròpies de creació contemporània. Amb això generem un pensament de valor i cura cap a aquests llocs on a més s’involucra i es convida al teixit social del municipi a fer seu el projecte”, expliquen des d’Artèria Cultural.


Després dels dos primers caps de setmana replets d’activitat cultural organitzats en Los Mores i Ludiente, i en Jinquer i l’Alcúdia de Veo, diumenge que ve 26 i el dilluns 27 de novembre l’atenció se centrarà en el municipi del Toro per a parlar del llogaret de El Molinar (Alt Palància).


Així, amb el nucli de El Molinar tanca la primera fase ‘d’Interiors. Pobles abandonats poblats de cultura’.
Fins a aquest llogaret es va desplaçar la violinista Núria Garcia per a protagonitzar un vídeo musical que s’uneix a l’audiovisual de caràcter documental en què apareixen persones que van habitar aquest nucli poblacional, així com familiars. Per a mostrar aquest material, s’ha programat una jornada el dilluns 27 de novembre (19.00 hores) en la sala d’actes de l’Ajuntament del Toro, precedida per la presència el diumenge 26 en un dels estands de la Fira de la Tòfona d’aquesta localitat de l’Alt Palància (d’11.00 a 14.00 hores).


L’acte del dilluns 27 començarà amb la presentació del projecte i seguirà amb la projecció del vídeo protagonitzat per Núria Garcia, a més d’una performance de dansa contemporània a càrrec de Noelia Arcos (Col·lectiu Penja’m), la posterior projecció del documental de memòria oral dedicat a El Molinar i el passe a un col·loqui entre els assistents. Aquesta activitat començarà a les 19.00 i serà de lliure accés. A més, per a l’any vinent hi ha prevista una visita teatral dramatitzada per Aur-Art a aquest llogaret, en la qual és possible veure el naixement del riu Palància.


D’altra banda, s’instal·larà una senyalística amb codis QR que serviran de punts informatius per a fomentar la visita a aquests llocs i alhora conéixer la seua història, característiques, singularitats i anècdotes vinculades a cada despoblat. Tots els recursos i informació estan disponibles en la web www.visitinteriors.com


Les accions desenvolupades en Los Mores de Ludiente (Alt Millars), El Molinar del Toro (Alt Palància) i Jinquer a l’Alcúdia de Veo (la Plana Baixa) corresponen a una primera fase ‘d’Interiors’, un projecte amb una duració de tres anys que pròximament s’implementarà en més nuclis despoblats de la província de Castelló. El seu finançament procedeix de fons Next Generation EU gestionats a través de l’Institut Valencià de Cultura (IVC).


‘Interiors’ és una iniciativa d’Artèria Gestió i Promoció Cultural S.L., una empresa de gestió cultural compromesa amb la creació, promoció i difusió de projectes culturals en la Comunitat Valenciana. El seu enfocament es basa en un model cultural sostenible que busca transformar a agents i artistes en líders creatius i creatives i agents de canvi.

No Replies to "Música electrònica, arts escèniques i vídeo creació: les bases d’Interiors per a poblar de cultura la província"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    *