Molí La Barona ofereix una gestió integral de l’elaboració de l’oli

L’oli és una de les senyes d’identitat de les comarques de Castelló. Un producte, resultat del treball, la cura i l’estima de diferents generacions a la terra en general i a les oliveres en particular. Per a aconseguir la millor qualitat d’aquest ingredient bàsic en la gastronomia mediterrània, un dels secrets es troba en el procés d’elaboració: ha de ser precís i acurat. Una les almàsseres amb més producció de la província és el Molí La Barona, la qual també és reconeguda per la seua aposta per la qualitat i la innovació.

L’actual gerent és Alberto Robres, la quarta generació de la família que ha estat gestionant l’empresa des de fa 99 anys. En aquells anys, també era molí fariner, però l’evolució en els cultius van afavorir un canvi de rumb de les instal·lacions que “que al llarg dels anys 80 van deixar de moldre farina, així es va reconvertir l’espai a molí d’oli, per a dotar-lo de més capacitat de producció i va començar a entrar la tecnologia”, explica Alberto.

Va ser, precisament, el pare d’Alberto, José Manuel, qui va rellançar el molí, que és un dels pocs en els quals es treballa la màquila a les comarques de Castelló, “un sistema pel qual cada productor es pot emportar l’oli de la seua collita”, explica el gerent. Eixa és la principal condició que el diferencia de la majoria de les almàsseres que hi han, sobretot, les de les cooperatives “i l’argument de molts clients per a vindre a les nostres instal·lacions”. Hi ha agricultors de pobles de Conca o Ciutat Real i també de municipis de fora de la comarca com Villahermosa del Río o Alfondeguilla que van a elaborar l’oli a La Barona, explica el gerent del molí, “encara que la majoria són productors de la comarca”.

Actualment, Molí La Barona té uns 10.000 clients i de la producció que arriba a les instal·lacions, més del 80% es per a treballar a màquila. De la resta dels dos milions de quilos que gestiona l’empresa, de mitjana, s’elabora oli que es ven baix la marca del molí, una línia de treball que s’ha obert ara fa uns 10 anys.

En el aspecte comercial, el molí té una tenda pròpia a les seus instal·lacions, on es poden adquirir els seus productes i també distribueix a tendes i restaurants, ampliant així el seu àmbit de negoci, que també arriba a llocs com França o Alemanya, explica Alberto, gràcies a un nova línia de negoci com és la venda on line. El darrer projecte que s’està desenvolupant és arribar al mercat de l’orient pròxim.

El Molí La Barona ofereix una gestió integral del procés d’elaboració de l’oli, “així nosaltres li descarreguem la collita i li carreguem l’oli ja elaborat al client, assegura el gerent. Una feina que ocupa vora 30 persones en les èpoques de més treball, sent cinc els treballadors fixes. L’empresa està en constant evolució i la innovació, la mecanització i l’adaptació dels processos a la normativa ha possibilitat aconseguir el certificat com a molí ecològic, un fet que suposa un pas més endavant de cara al futur.

No Replies to "Molí La Barona ofereix una gestió integral de l'elaboració de l'oli"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    *