Mos de Bresca, la mel ecològica produïda als parcs naturals

Crear una explotació apícola en l’actualitat és tot un repte i més si la persona que vol portar avant la iniciativa és al·lèrgica a les abelles. És la història de Pau Sos, a qui la passió porte a crear en 2020 la marca Mos de Bresca. “En aquella època”, amb el projecte en fase experimental, assenyala Pau, “sempre venia preparat amb una injecció d’adrenalina per si de cas”. Però, l’esforç realitzat durant aquests anys “ha valgut la pena i la gent compra el producte i valora la qualitat de la mel”, manté.

Una mel amb caràcter que no comparteix amb altres marques, ja que és una mel ecològica que té la màxima puresa i que es produeix en diferents parcs naturals de les comarques de Castelló, la qual cosa la fa única. “Hi ha molta mel en el mercat i sempre he pensat que hem de diferenciar-nos”, explica, “per la qual cosa prevalem la qualitat i l’excepcionalitat”, assegura Pau.

El projecte es va iniciar en la zona del massís del Penyagolosa, concretament a l’entorn del Mas de La Cambreta, la zona habitada més alta de tota la geografia valenciana, situat a més de 1.500 metres sobre el nivell de la mar, al costat del barranc de la Pegunta. Aquest espai va ser declarat microreserva vegetal per la Generalitat Valenciana, i en ell conviuen espècies botàniques rares o endèmiques com el teix, el grévol o el lliri de neu, al costat de la carrasca o el roure. Tot això, atorga a “la mel una singularitat especial, ja que tenen el toc que li donen les flors d’aquestes espècies”, diu. Es pot dir que Pau ha creat una mel d’autor amb unes propietats organolèptiques originals. “És una mel de muntanya fosca, amb un sabor i textura diferents, sensorialment especial, molt rica en sals minerals, baixa en sucre i amb propietats antioxidants”, explica l’apicultor.

L’entusiasme pel seu treball li ha portat a ampliar l’àmbit espacial de la signatura que ara també té ruscos als parcs naturals de la Serra d’Irta, la primera producció de la qual va eixir en 2022 i al Desert de les Palmes, la primera collita del qual de mel dels ruscos que estan entre l’antic monestir dels pares Carmelites i el cim del Bartolo, veurà la llum en aquest 2024. Els noms de cadascuna d’elles són ‘Mos de Bresca’, ‘Serra d’Irta’ i ‘Mel dels Frares’.

En total són prop de 200 ruscos situats que produeixen una mel sostenible i ecològica gràcies a la seua ubicació lluny de zones de cultius intensius. Una altra de les característiques de la signatura és que no practica la transhumància amb les seues abelles durant les diferents èpoques de l’any, com fan la majoria d’apicultors, i només extrau la mel una vegada a l’any fet que “suposa un valor afegit ja que no s’estressa a les abelles”, assegura Pau.

La seua aposta per la sostenibilitat li han portat a prioritzar la utilització de productes ecològics per a tractar possibles malalties de les abelles, així com cera ecològica en les bresques, ja que, segons Sos “un dels problemes que hi ha en l’apicultura convencional són els residus que es queden dels pesticides i els tractaments químics que s’utilitzen per a lluitar contra les malalties en el camp que són liposolubles, es queden adherits a la cera i estan en contacte amb el pol·len o la mel”.

El procés d’extracció de la mel es realitza en el Mas de Pere, en el terme de Llucena del Cid, lloc on Pau va passar part de la seua infància i amb el qual manté un vincle molt estret. La mel s’aboca en depòsits de 100 quilos durant un temps, deixant que puge l’espuma a dalt i es depure sola. El procés finalitza amb l’envasament a través d’una aixeta que hi ha en la part inferior dels depòsits. Una altra de les característiques d’aquesta mel és que no està pausterizada ni filtrada ni calfada per a l’extracció. S’envasa en fred. Se’n diu mel crua.

Pau vol ser també un agent actiu que ajude a mantindre la biodiversitat dels diferents parcs naturals i donar una viabilitat econòmica sostenible i respectuosa a les zones forestals. Fruit de la seua constància la marca ha aconseguit el certificat de mel ecològica i de Parcs Naturals de la Generalitat.

No Replies to "Mos de Bresca, la mel ecològica produïda als parcs naturals"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    *