Agroforestal de Penyagolosa posa en valor la tòfona de Vistabella

La continuitat del patrimoni agrícola familiar és complicat a les zones rurals degut a la despoblació. Però, hi ha exemples que demostren que és possible mantenir part de l’essència del camp. Un cas és Agroforestal de Penyagolosa, una firma gestionada per les germanes Nerea i Rocío Moliner a Vistabella.

L’activitat principal de l’empresa és el cultiu de tòfona negra en secà, sense reg i en ecològic, i també la pataca de Vistabella. Tot cultivat en una extensió de 7 hectàrees de terreny ecològic. Es pot dir que és un somni fet realitat. “Sempre hem tingut clar les dues que volem viure i treballar al poble”, explica Rocío. De fet, quan va finalitzar els seus estudis d’Enginyeria Tècnica Forestal i Monts, i també de turisme en zones rurals i protegides, Rocío va tornar a casa i amb la seua germana van començar a gestionar les propietats de la família.

Amb el pas del temps se’n han adonat que les collites no són suficient per a mantindre la rendibilitat. “Estem a 1.300 metres d’altitud i tenim un clima molt complicat que només deixa produir la tòfona i la pataca, que ací és d’hivern, 4 mesos a l’any, entre novembre i març”, assegura Rocío. Així que han ampliat la seua cartera de productes i han diversificat les línies de treball.

Agroforestal de Penyagolosa també ofereix als seus clients productes elaborats amb trufa negra en col·laboració amb els productors locals, com oli amb trufa o mel amb trufa; i també gestiona uns vivers en els quals produeix plantons de carrasca trufera als quals se’ls inocula el fong de la tòfona negra en el seu laboratori. Al mateix temps, disposen del servei de formació i assessorament sobre agricultura ecològica en general i de tòfona i bolets, en concret, “dirigida a les dones que es dediquen a l’agricultura”, explica Rocío.

L’empesa de Vistabella té integrada la cooperativa de treball associat Forest Tuber, formada per cinc persones, totes dones, amb la qual treballen altres iniciatives relacionades més en l’agroturisme i l’hostaleria i que tenen com a seu el Mas de l’Alforí, patrimoni i propietat familiar. “Allí tenim un restaurant que abans portaven els nostres pares i ara el gestionem nosaltres i l’obrim al matí, per a servir esmorzars”, assenyala la gerent

En el mateix restaurant tenen servei de tenda, on venen la major part dels productes que elaboren. “Nosaltres desenvolupem un cicle tancat, ja que els productes de les nostres collites les utilitzem al restaurant, encara que alguna quantitat també està a la venda a la Cooperativa d’Atzeneta, i defensem i practiquem l’economia circular”, diu Rocío.

Però la diversificació no acaba ací, ja que la Cooperativa Forest Tuber també està especialitzada en la realització d’experiències agroturístiques, com són les visites guiades a les zones de cultiu de la tòfona, on es poden conéixer de primera mà totes les fases d’aquest cultiu. I la darrera és la venda de marxandatge sobre Penyagolosa i Vistabella del Maestrat que es dissenya íntegrament des de l’empresa.

Precisament, eixa constància i l’estratègia de diversificació va suposar la consecució l’any 2021 del Premi Excel·lència a la Innovació per a Dones Rurals, en la categoria d’Activitat Agrària, que concedeix el Ministeri d’Agricultura. L’emprenedora explica que “va ser una cosa inesperada perquè hi havia projectes també molt bons, però ho vam rebre amb molta alegria i ens va donar forces per a continuar amb les nostres iniciatives”.

No Replies to "Agroforestal de Penyagolosa posa en valor la tòfona de Vistabella"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    *