Castelló avança cap a la Denominació d’Origen Protegida per als seus vins

Després de més de deu anys de tràmits, interrogants, preguntes i peticions, pareix que el temps per a que Castelló tinga la seua pròpia Denominació d’Origen Protegida (DOP) per als seus vins ha iniciat el compte enrere. La IGP ‘Vins de Castelló’ ja havia presentat un plec de condicions l’any 2014 a la Conselleria d’Agricultura per a que ho traslladara a la Unió Europea, però d’aquell tràmit no se’n va saber res. Ara, l’Assemblea General de l’IGP Castelló ha aprovat un nou plec de condicions per a presentar-lo a la Conselleria d’Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca per a la seua tramitació. Un moviment que pareix definitiu.

La transició a DOP és un pas significatiu per al reconeixement i protecció dels vins de Castelló. El nou plec de consicions inclou com a principals novetats:

– Ampliació de les zones emparades: La DOP Castelló abastarà més municipis que els actualment inclosos sota la IGP, integrant totes les àrees amb vinyes. Això permetrà una major representació i protecció de la producció vitivinícola de la regió.

– Creació de sis subzones vitícoles: Per a ressaltar la diversitat i riquesa del terrer castellonenc, s’han definit sis subzones vitícoles específiques: Alt Palància, Alt Millars, Maestrat, l’Alcalatén – Plana de L’Arc, Costera i Els Ports. Aquesta subdivisió ajudarà a identificar i valorar les particularitats de cada àrea.

– Diferenciació de varietats tradicionals: S’estableix una clara distinció entre les varietats de raïm tradicionals de Castelló, denominades prioritàries, i les varietats complementàries. Aquesta mesura busca posar en valor l’herència vitivinícola de la regió i promoure les varietats autòctones.

– Mencions especials en l’etiquetatge: Amb l’objectiu de ressaltar la procedència i característiques úniques dels vins, s’introduiran mencions especials en l’etiquetatge com a “Vi de Poble” o “Vi de Finca”. Aquestes mencions ajudaran els consumidors a identificar vins amb característiques específiques i origen definit.

L’evolució natural dels vins de Castelló

La transició de IGP a DOP no sols representa un reconeixement a la qualitat i tradició dels vins de Castelló, sinó que també obri noves oportunitats per als viticultors locals, enfortint la identitat de la regió en el mercat vitivinícola tant nacional com internacional.

El president de la IGP Castelló, Juan Carlos Pavía, assenyala que “l’aprovació del nou plec de condicions és un pas fonamental per al reconeixement de l’excel·lència dels nostres vins. Sent DOP Castelló, podrem equiparar-nos a la resta de denominacions d’origen de la Comunitat Valenciana i, en conseqüència, obtindre una major visibilitat en el mercat enològic dins i fora del nostre país. La qualitat la tenim – continua Pavía – i el treball que farem perquè se’ns reconega dins de les denominacions d’origen protegides de tota Espanya és una labor important.”

La proposta ara està en mans de la Conselleria d’Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca, que revisarà el plec de condicions i el remetrà al Ministeri d’Agricultura, on se supervisarà abans d’enviar-lo a la Unió Europea, des d’on es farà l’aprovació definitiva de la DOP. S’espera que aquest procés culmine en els pròxims mesos, marcant una fita històrica per a la viticultura de Castelló.

La IGP Castelló està composta actualment per 14 cellers de diferents àrees de la geografia castellonenca: Alcovi, Cooperativa de Viver, Barón d´Alba, Bellmunt Oliver Viticultors, El Mollet vino y cultura, Flors, Les Useres, Mas de Rander, Besalduch Valls & Bellmunt, La Canetana, l’Estanquer, Vizuecos, Vega Palancia i Barranc del Cirers.

No Replies to "Castelló avança cap a la Denominació d'Origen Protegida per als seus vins"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    *