Conéixer les diferents fases del procés d’elaboració de l’oli, un producte clau en la zona del Maestrat. Del camp a la taula. Des del seu emmagatzematge i conservació a les terrasses, a la
molta, l’elaboració de l’oli a la sala de Premses o la seua conservació en
gerres. Tal com es feia fa quatre segles, fins a l’actualitat.
És el que acosta al visitant el Centre d’Interpretació Molí de l’Oli de Cervera del Maestre, situat en un antic molí d’origen medieval (construït entre els segles XIV i XV) que es va utilitzar fins a la
dècada de 1920. Diverses sales acullen l’antiga maquinària, original, on estava quan els treballadors utilitzaven cada dia el queixal, les premses i les gerres.
A més de mostrar el procés de recol·lecta de l’oliva i la posterior elaboració de l’oli, el museu obri una finestra a oficis tradicionals com els protagonitzats per podadors i agricultors, recollidors, carreters i moliners.
El Molí de l’Oli es converteix en tot un exponent del patrimoni etnològic lligat a la cultura de l’oli i l’oliva. Una aproximació didàctica a l’elaboració del considerat com a ‘or líquid’, no tant pel seu color sinó pel seu costós procés per a aconseguir-lo.
Transformació de les olives en oli
La gent de la comarca acudia al molí per a transformar l’oliva seca de les seues oliveres en oli. Era un procés lent i costós. L’oliva s’arreplegava del sòl, seca, d’octubre a maig, i es deixava assecar més encara perquè ni el molí ni els cabassos podien treballar-la humida. Si no estava prou seca, es deixava en la golfa i en els terrats de les cases, per això molts de les teulades de Cervera del Maestrat són plans.
A continuació, calia moldre, amb un gran queixal de pedra arrossegada per un mascle o amb dos, que manejaven dos moliners. La pasta resultant es premsava i després s’emmagatzemava per a deixar que les impureses se separaren de l’oli.
120 litres d’oli en 24 hores
Dues enormes premses feien el procés primordial de la transformació. La premsa de biga i quintal, manipulada per unes vuit persones, aconseguia 120 litres d’oli en 24 hores. En el molí hi havia dos, una de les quals, de 1606, s’ha conservat fins al dia de hui. La premsa de claveguera, que va substituir la de biga i quintal, només la manipulaven dos treballadors, la qual cosa va abaratir el procés. El sistema actual, que treballa per centrifugació, obté 500 litres d’oli en 40 minuts.
Producte de Quilòmetre 0 i oli d’oliveres mil·lenàries
A la seua botiga es poden adquirir gran varietat d’AOVE de diferents productors (tant de cooperatives com de particulars), des de varietats autòctones com la Farga, Cuquello, Canetera o Morrut fins a foranes com l’Arbequina, Serrana, Villalonga o Picual, a part dels exclusius olis mil·lenaris del Maestrat. També es disposa d’articles en talla de fusta d’olivera, llibres, cosmètica a base d’oli d’oliva (sabons, cremes i ungüents) i merchandise.
VISITA 3D
https://www.cerveradelmaestre.es/centro-de-interpretacion-moli-de-loli/
No Replies to "Molí de l’Oli de Cervera: un exponent del patrimoni etnològic lligat ala cultura de l'oli i l'oliva"