La firma Olis Cuquello no es pot entendre només com una empresa de producció i comercialització d’oli. És, sobretot, una forma d’entendre la vida, la qual gira al voltant d’una terra que ja era conreada en època romana fa més de 2.000 anys.
Treballar la terra, protegir el territori i les varietats de la zona i viure dignament, són part dels objectius que van impulsar Álex Vilanova, Andrés Cumba i Sergio Puchol a encetar aquest projecte que pretén posar en valor el patrimoni natural que té el terme de La Jana i aplicar als cultius tradicionals noves tècniques en el procés d’elaboració per a aconseguir un oli de qualitat.
Van començar l’any 2013, però primer van voler assegurar-se que es podria aconseguir un bon producte amb les varietats locals. Per això, van consultar un estudi de l’Institut de Recerca i Tecnologia Alimentària (IRTA) sobre varietats tradicionals del Maestrat i les Terres de l’Ebre què els va confirmar els bons indicadors sobre l’excel·lència i l’estabilitat de l’oli. Va ser a 2104 quan van traure la seua primera collita al mercat i que va ser comercialitzada directament al consumidor, amb oli verge extra de les varietats farga, cuquello i villalonga.
“La farga”, conta Àlex Vilanova, “és la més antiga que es troba al Maestrat i va ser introduïda pels romans, mentre que la cuquello és autòctona del terme de la Jana i la villalonga, encara que s’ha introduït fa poques dècades, la vam triar perquè li dona un toc més picant i amarg a l’oli i es diferent als altres, més dolços”. Un any més tard ja van introduir al seu projecte les varietats sevillenca i canetera, també d’una gran tradició al Maestrat. Totes en envasos de 250 i 500 mil·lilitres.
Avui, ja poden dir que han exportat una xicoteta part de la seua producció al Japó. No obstant això, el seu objectiu principal segueix sent el mateix que el primer dia. “Defendre l’estructura agrària del minifundisme que domina el paisatge, cosa que ens ajudarà a protegir l’ecosistema mediterrani a potenciar i fer atractiu el territori i a aconseguir productes d’alta qualitat”, explica Àlex.
Aquest creixement sostenible que estan portant a terme des d’Olis Cuquello els ha portat a dissenyar nous projectes com la producció d’oli ecològic, en el que ja estan treballant i que permetrà envasar la primera botella l’any 2020. Tot un repte, que conjuguen amb altres programes socials, com el que desenvolupen amb col·laboració amb el CAU de Castelló, centre de rehabilitació i tractament del autisme. Àlex assenyala que “des de fa un temps col·laborem amb el centre i uns 10 alumnes treballen una finca que tenim i cada 3 o 4 setmanes venen a fer les tasques pròpies del cicle agrícola com esporgar, llaurar, etc., i enguany han tingut la seua primera collita, unes 30 o 40 botelles per a consum propi”.
Aquests projectes defineixen clarament la filosofia d’una empresa que també lluita per rescatar l’autoestima d’un territori, el Maestrat, que pateix els efectes del despoblament, i ajudar a la seua revitalització social i econòmica.
Foto: Descobrir Catalunya
No Replies to "Olis Cuquello, una aposta pel sabor del territori"