“La DO obri molts mercats, però el més important és traure bons vins”

Els productors pertanyents a la Indicació Geogràfica Protegida Vins de Castelló (IGP) han finalitzat fa algunes setmanes la verema. La valoració és bona, i encara que la collita ha sigut bastant menor que la passada campanya, els 16 cellers associats al col·lectiu preveuen l’elaboració de vins de qualitat que asseguren la continuïtat -si la Covid-19 ho permet-, del sector vitivinícola a les comarques de Castelló. Així ho expressa el president de la IGP, Juan Carlos Pavía, qui té com una de les seues prioritats aconseguir el pas cap a la Denominació d’Origen (DO).

Per què no ha arribat encara l’acreditació com a DO?

No sabem que ha passat ni tampoc si hi ha hagut moviments que ho han impedit o si s’ha quedat en un calaix. La IGP va presentar el plec de condicions l’any 2014 a la Conselleria d’Agricultura, que, segons ens van dir, el va traslladar a la Unió Europea, però hui dia encara ningú ens ha contestat. Tot és molt estrany, ja que la comissió europea té sis mesos per a emetre un dictamen sobre la petició i si hi ha algun concepte o element que cal corregir, es retorna per a una revisió, es corregeix i una vegada rectificat, torna a Brussel·les que en 6 mesos torna a emetre un nou dictamen.

Però han passat ja sis anys. ¿Ningú s’ha posat en contacte amb la IGP?

No, encara que semble estrany. A totes les nostres preguntes a la Conselleria hem obtingut la callada per resposta. Ens diuen que no saben res, quan en condicions normals ja haguérem hagut de conéixer el dictamen de la UE i per no tindre no tenim ni la documentació que es va enviar a Brussel·les. El problema és el silenci.

I quines accions s’emprendran?

Des de la Diputació de Castelló ens han mostrat el seu suport per a realitzar les gestions necessàries i accelerar tot el possible el procés de petició de Denominació d’Origen per als vins de Castelló. La intenció és professionalitzar l’equip que s’encarregue de realitzar les gestions burocràtiques i d’aquesta manera poder iniciar una altra vegada els tràmits que ens permeten en un futur pròxim obtindre aquest reconeixement.

Les condicions per a ser DO es complien?

Sí, per descomptat. El nostre plec de condicions com IGP és quasi idèntic al de la DO de Cebreros a Àvila, que per cert, va sol·licitar un any més tard que nosaltres el qualificació com a DO i ho té aprovat des de 2018.

És important obtindre la DO?

No és el més important per a la IGP, perquè nosaltres continuarem fent el nostre treball i produint vins de qualitat, que ja compleixen els criteris d’una DO. L’única cosa a tindre en compte és que la marca DO obri molts mercats i seria molt positiu. No obstant això, el que hem de fer és demostrar que sabem fer les coses i traure bons vins.

Es parla molt de la qualificació com a DO perquè els vins de la IGP tinguen una major projecció, però considera que són coneguts a les comarques de Castelló.

A vegades ens sentim una mica relegats, ja que la població, malgrat el treball que s’està fent, no ens coneix. I això que en l’informe de l’any passat del Ministeri d’Agricultura, els vins de la IGP Castelló, són els que més han millorat en qualitat. Si parlem del sector de la restauració, cal dir que alguns restaurants sí que ens donen suport, com un d’Alcossebre en el qual el 90% dels vins de la carta són origen IGP, en canvi, hi ha uns altres en què només tenen 10 vins de la Comunitat Valenciana en la carta. De totes maneres, aquesta situació parteix de la gènesi de la IGP, que es crec de dalt a baix, des del poder polític cap avall, i això sempre implica problemes.

Tenen ajudes de l’administració?

Tenim el suport per a participar en esdeveniments i també en algunes campanyes de promoció, però les ajudes directes són poques. A més, els nostres recursos propis són escassos. L’única cosa que ingressem són uns pocs cèntims per cada botella que s’etiqueta amb el segell de la IGP i altres pocs per cada hectàrea de producció.

I enguany, com ha afectat la crisi de la Covid-19?

El confinament ens va afectar molt. Es van suspendre moltes fires i esdeveniments en els quals tenim presència com la Magdalena, la fira de Benlloc, la de les Useres, els restaurants estaven tancats i ens vam quedar amb prop d’un 70% de la producció en el celler. Després, amb la desescalada, ha eixit part de la producció de la passada campanya, a poc a poc, però el futur continua sent incert. De totes maneres, continuarem tenint dificultats, ja que les grans signatures, com Rueda o la Rioja vendran els seus productes a preus molt baixos i nosaltres no podem competir amb ells.

La collita d’aquesta temporada ha sigut bona?

Si parlem de quantitat, no ha sigut bona. S’ha recol·lectat molt menys raïm que en 2019, però la qualitat del fruit ha sigut molt bona. L’excés de pluja a la primavera ha perjudicat molt a les vinyes, especialment també als cellers que aposten per l’ecològic. Malalties de la planta com el míldiu, entre altres, ens han afectat molt. De totes maneres, no serà una campanya com l’anterior, però la qualitat del vi serà molt bona.

Com es presenta el futur?

L’única cosa que tenim clar és que continuarem lluitant per la qualitat dels nostres vins, que compleixen ja criteris de qualitat de DO. Ha sigut un camí difícil fins ací. Ara no ens rendirem. Cal pensar que veníem d’una situació de 25 anys sense vins i una generació que no ha conegut la viticultura a Castelló. I durant aquest temps, el món i el sector han canviat i nosaltres estàvem en l’andana parats i ens hem pujat a un tren d’alta velocitat en marxa. Però malgrat les dificultats, inclosa ara la de la Covid-19, estem aconseguint anar cap avant gràcies a un esforç conjunt de tots els viticultors. Sense ell, hauria sigut impossible arribar fins on estem.

No Replies to ""La DO obri molts mercats, però el més important és traure bons vins""

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    *