Si es parla de begudes conegudes com a espirituoses, potser la més arrelada al territori es l’aiguardent. I una de les més conegudes a les comarques de Castelló és El Sargar, autòctona de la localitat d’Herbers, als Ports, i que produeix Destileria Herbensese. La tradició de destil·lar alcohol a totes les cases del municipi va fructificar en la creació de la destil·leria en el darrer terç del segle XX, que elabora uns productes molt reconeguts. Però ara fa uns anys, els propietaris van tindre que vendre l’empresa i quatre joves la van comprar per preservar-la i donar continuïtat a aquesta tradició centenària. Són Raül, César, Nicolás i Víctor. El primer de Morella i la resta de la localitat de Penya-roja de Tastavins, a Terol, ells que a 2017 van crear una societat l’any 2017 i mantindre la destil·leria. “Ens va arribar la notícia que volien vendre la destil·leria d’Herbers, i vam pensar que era una llàstima que després de tindre una marca i uns productes de qualitat es perguera, així que vam apostar per comprar-la i vam començar a treballar amb el mateix procés”, assegura Raúl.
En l’actualitat elaboren nou tipus de licors diferents baix la marca El Sargar, que pren el nom en homenatge a una ermita de la localitat. El més conegut és l’aiguardent d’herbes anisat, que es produeix amb plantes de la zona. Un altre dels més característics és una mistela amb aiguardent que es fa a partir de raïm recentment premsat. Altres sabors els proporcionen l’aiguardent de mel, l’aiguardent sec o l’aiguardent vell, que té la característica de ser un licor que reposa en barrica de roure francés durant 7 anys. En els darrers anys, s’han creat tres nous aiguardents amb sabor a café, llima i taronja.
No obstant això, el més atractiu entre els clients i el que més s’elabora és l’aiguardent de gitam, una herba molt aromàtica que creix sobretot a la zona del mediterrani en boscos secs i pedregosos i que està a prop o més de 1.000 metres d’altitud. Una de les particularitats amb la que compten les elaboracions de Destileria Herbesense és que és l’única que de les comarques de Castelló que obtenen aquesta beguda espirituosa amb l’alcohol procedent de la fermentació del vi. “El vi el portem de la zona del Matarranya, de localitats com Lledó o Cretes”, explica Raül.
I produeixen l’aiguardent d’una manera natural i artesana, ja que “les diferents varietats de licors que s’elaboren no tenen ni additius ni cap producte químic, abans tanquem l’empresa que posem qualsevol element artificial”, assenyala el soci de l’empresa. En aquest sentit cal dir que la producció es destina, sobretot, al sector de la gastronomia. El principal canal de venda en l’actualitat és el boca a boca, que ha afavorit la ràpida expansió de la marca cap a tendes gourmet de Catalunya, Aragó i la Comunitat Valenciana i a altres zones com Andorra o Madrid. Els restaurants, alguns d’ells reconeguts per la guia Michelin en l’apartat de Bib Gourmand, també són clients assidus. “Nosaltres elaborem un producte artesà de molta qualitat i el nostre mercat sempre ha sigut aquest, ja que nosaltres no podem competir en preus” assenyala Raül.
La iniciativa té la idea clara de mantenir una centenària tradició i de ser diferents: “Ho volem ser produint de manera natural”, conclou Raúl.
No Replies to "Destileria Herbesense elabora l'aiguardent el Sargar de forma tradicional"