El protagonisme de les dones en l’àmbit agrari de la Comunitat Valenciana avança de manera sostenible. Representen el 49,28% de la població (275.245 persones) del denominat Espai Rural Valencià i cada dia és més freqüent trobar-les liderant projectes o gestionant explotacions. Un canvi que respon a motius demogràfics, socials i econòmics, però lluny de ser una resposta oportunista, va obrint-se camí prenent el comandament d’iniciatives familiars, assumint el relleu generacional o creant nous projectes que redefineixen la ‘ruralitat’ tradicional i el cooperativisme.
L’emprenedoria rural també es construeix en femení. I bona prova això són iniciatives com l’empresa familiar Cabritillo del Maestrazgo de Torre d’En Besora, especialitzada en la cria de bestiar caprí i formatgeria; Agroforestal de Penyagolosa, dedicada a l’agroecologia d’alta muntanya i el cultiu de tòfona de Vistabella o el projecte Mes de la Mesquita a Culla, encaminat a recuperar i posar en valor el patrimoni i fomentar el turisme. “Les dones aposten per quedar-se a viure i crear negocis en l’entorn rural”, adverteix l’informe Dones, pobresa i desenvolupament sostenible de COPADE.
Aquestes tres evidències a la província de Castelló representen a les dones RAP: aquelles que han decidit residir en l’Espai Rural Valencià -116 municipis a Castelló- i treballen en el sector agroalimentari, pesquer i aqüícola o bé, presten serveis d’integració social i activitats turístiques. Cap a elles es dirigeix el primer Pla de Promoció de les Dones Rurals de la Comunitat Valenciana que està en la seua etapa intermèdia (2023-2026).
L’Espai Rural Valencià compta amb una densitat de població de 34,2 habitants per quilòmetre quadrat. Al voltant del 70% dels municipis de la Comunitat Valenciana i de la superfície del territori conformen aquest marc geogràfic, en el qual tan sols resideix el 11,04% de la població.
Aquest Pla sorgeix com una resposta institucional davant la prolongada masculinització de la població fins als 64 anys, que posa en perill el relleu generacional al mateix temps que el percentatge d’envelliment augmenta les càrregues de treball –cuidant menors, malatls i familiars majors- en les dones en edats laborals.
Donar visibilitat a les dones RAP és el primer pas de l’estratègia impulsada des de Generalitat, que s’articula en altres tres eixos: el foment de la participació de les dones en l’activitat econòmica, l’acompanyament i millora de la qualitat de vida, així com la formació, especialització i aprenentatge en l’entorn rural. La ruralitat avança en igualtat.
No Replies to "Eres una dona RAP?"