Besalduch Valls i Bellmunt fusiona el vi amb la cultura i la gastronomia

La recuperació de la tradició vitivinícola de les terres del Maestrat. Aquest és un dels objectius que van encoratjar Josep Maria Besalduch i Roser Valls, membres d’una família amb arrels en el sector del vi, a iniciar el seu projecte l’any 2008. “En principi només era un hobby”, assegura Josep Maria, però, a poc a poc, la iniciativa es va consolidar i es va crear la bodega Besalduch Valls i Bellmunt.

Va ser l’any 2009 quan els nous propietaris de la bodega van plantar el primer cep de vinya per a provar quines varietats eren aptes per a la zona. Ara, ja treballen unes 12 hectàrees a la partida de Les Llomes de Sant Mateu, on naix i creix el raïm de les varietats sauvignon blanc, moscatell, chardonnay, tempranillo, merlot i garnatxa. Amb elles elaboren vora 14.000 botelles anuals de mitjana. L’objectiu de futur és arribar a una producció anual d’unes 25.000 botelles, assegura el gerent de la firma.

Lligada al seu projecte està la recuperació de l’esperit de la Bodega de la Cooperativa de Sant Mateu, la qual va mantindre la tradició del sector vitivinícola a la capital històrica del Maestrat fins als inicis dels anys 80 donant servei a dotze municipis de l’entorn. Besalduch assenyala que va ser “la tercera més gran de la Comunitat Valenciana, arribant a vinificar més de 7 milions de quilos de raïm en els seus 113 dipòsits, instal·lats en 2.000 metres quadrats de superfície”.

Així, l’any 2015 es van adquirir les instal·lacions de l’ antiga cooperativa, on s’ha establert la base del celler. Tota l’elaboració, llevat de la darrera fase de l’espumós, que realitza Bellmunt a Cabanes, es fa a les noves instal·lacions de Sant Mateu, adossades a l’antic edifici de la cooperativa, “unes instal·lacions més adequades a les exigències de sanitat en una zona annexa per a l’elaboració del vi”, assegura Besalduch. Els tipus de vins que produeix la bodega són un espumós brut nature elaborat amb raïm chardonnay, dos blancs, un criança, un reserva, un negre jove i el carlón, recuperat sobre l’any 2014, amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de València, del qual s’elabora cada any una edició limitada d’aquest vi, amb 500 botelles, “ja que té una manera molt especial d’elaborar-se”, comenta.

Totes les línies de vins tenen noms dels maestres de l’antiga ordre de Montesa, “un fet amb el qual volem homenatjar i recordar la capitalitat de Sant Mateu”, apunta Besalduch. La major part de la venda del vi es realitza a les comarques de Castelló i de València, sobretot a tendes gourmet i l’hostaleria, a més de la tenda pròpia que hi ha a la bodega.

A l’edifici de la bodega adquirida, protegit per la normativa, es van realitzar obres de restauració i es va condicionar per crear un centre d’interpretació i un museu del vi amb tota la maquinària amb la qual es va treballar fins a l’any 1984, donant així un plus a la secció d’enoturisme, que organitza tastos en el mateix edifici. A més, els responsables de les bodegues Besalduch Valls i Bellmunt també gestionen altre de l’oli i la farina amb l’objectiu de donar visibilitat i retre homenatge als tres sectors econòmics tradicionals de la població.

L’empresa té actualment uns 12 treballadors que treballen per portar endavant un projecte que conjuga la cultura, el vi i la gastronomia, “àmbits que van molt lligats”, entén el director de l’empresa, que l’estiu passat va fer un pas més amb la inauguració del restaurant braseria La bodega, ubicat a les mateixes instal·lacions i amb el qual es vol donar resposta a la demanda de molts clients que arriben a la bodega a participar dels tastos i volen continuar amb una experiència culinària.

No Replies to "Besalduch Valls i Bellmunt fusiona el vi amb la cultura i la gastronomia"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    *