A les portes de l’estiu, els camps i bancals de diverses zones agríoles de les comarques de Castelló es tinyen de roig. Una és el Maestrat, una àrea que manté el cultiu de la cirera com a motor de l’economia local en algunes poblacions junt a altres cultius com pot ser l’olivera o la vinya. A la Jana trobem un exemple d’evolució de l’economia familar, des d’on Cireres Enric Simó s’ha convertit en la firma pionera en produir cireres ecològiques a Castelló.
La iniciativa va nàixer ara fa 12 anys, quan Enric Simó va donar un salt important respecte d’altres i va començar a produir en ecològic. “En primer lloc era per consciència i en segon lloc perquè la cirera convencional estava molt mal pagada”, assegura el gerent de la firma. En l’actualitat, Enric gestiona unes 2 hectàrees de cirerers de l’empresa amiliar, “les quals suposen una mitja de 3.000 quilos de collita anuals”. Cuidar del medi ambient i de les persones, aquesta és una part important de la filosofia de l’empresa de La Jana que es va arriscar a transformar les seues terres cap a un model més sostenible d’agricultura quan encara eren molt pocs els que creien en aquest sector.
Les cireres d’Enric Simó, denominades ‘Simonetes’, tenen el certificat del Comité d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana i creixen sense patir tantes plagues com les convencionals, considera Simó. La cura dels camps on hi ha cireres ecològiques la porten a terme el mateix Enric Simó i la seua família, a més d’altres persones que treballen durant la campanya de recollida. El propietari de la firma de cireres explica que “aquest fet ajuda a fixar població en el territori, encara que les propostes i projectes actuals per a mitigar l’efecte de la despoblació a Castelló no són molt bons”.
Al respecte, Enric explica que la lluita contra la despoblació “no és fàcil” i creu que “les administracions encara no han desenvolupat una estratègia encertada, ja que fins ara s’han centrat a enfortir els serveis com la implantació d’internet o apropar els bancs als ciutadans col·locant nous caixers automàtics, però el que realment s’ha d’impulsar són projectes que ajuden a tindre un treball al seu poble a les persones que es queden a viure al medi rural, i en aquest sentit, crec que és necessari que l’agricultura i la ramaderia compten amb el suport i les ajudes necessàries per a ser rendibles sinó el problema no desapareixerà”
A poc a poc, el sector s’ha consolidat “i el nínxol de mercat ha crescut encara que és un sector minoritari, ja que hi ha molt poques finques de cireres transformades a ecològic”, comenta Simó. La venda del seu producte la realitza Enric Simó de forma directa a la xarxa de tendes ecològiques i gurmet ubicades entre Vinaròs, Castelló i València, a través de la central de compres de productes ecològics i orgànics de València i a algun restaurant de la zona com El Cortijo de Benicarló o El Pou de Beca a la Vall d’Alba.
Enric Simó també gestiona cultius d’ametlla ecològica i d’oliveres, a banda de les cireres, les quals formen part d’un programa de visites guiades posades en marxa entre l’ajuntament de La Jana i alguns agricultors de la zona que tenen elements diferenciadors i en el qual també participen i col·laboren empreses turístiques .
No Replies to "Cireres Enric Simó advoca per la consolidació de la producció ecològica"