Turisme actiu, sostenible i amb picada d’ullet al paladar: la triple fórmula que aferma a Espadà-Millars com a destí d’interior

Són 15 i s’erigeixen sobre un dels racons de major valor paisatgístic de la província de Castelló, entre les muntanyes del Parc Natural de la Serra d’Espadà i les valls del riu Millars. Xicotets en demografia -junts reuneixen una població de 4.000 habitants- són, no obstant això, enormes en riquesa ambiental, gastronòmica i cultural.

Aín, Alcudia de Veo, Argelita, Ayódar, Espadilla, Fanzara, Fuentes de Ayódar, Ribesalbes, Sueras, Tales, Toga, Torralba, Torrechiva, Vallat i Villamalur són les 15 poblacions que, abrigallades pel Pacte Territorial per l’Ocupació de la Mancomunitat Espadà-Millars, han decidit sumar esforços per a exhibir, i compartir amb visitants de comarques i províncies veïnes, el seu potencial com a territori i transformar-se en motor d’oportunitats.

Fomentar el turisme actiu i sostenible ha sigut un dels eixos principals del programa pluriennal EMPACE 2023-2024, impulsat per Labora Servei Valencià d’Ocupació i Formació i el Ministeri de Treball i Economia Social dins del marc Avalem Territori, amb la col·laboració de l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local (IIDL) de la Universitat Jaume I de Castelló. “Durant tots aquests mesos hem dissenyat una agenda de rutes guiades per les 15 poblacions que integren el Pacte, i pels seus termes municipals, per a donar a conéixer el territori i el seu valor natural; fins a la data més de 300 persones han participat en elles”, explica Sergio Ruiz, coordinador del Pacte per l’Ocupació Espadà-Millars.

Però l’objectiu d’aquestes rutes va més enllà de compartir aquest tresor amagat a l’interior de Castelló. “Tenen un vessant experiencial que pretén deixar empremta, tant en el visitant com en les poblacions de la zona”, afig per la seua part Aitor Balfagón, president del Pacte i alcalde d’Argelita. Així, indica, “cadascuna de les visites organitzades es complementa amb la presa de contacte amb oficis artesans o activitats vinculades a l’economia rural amb el repte de deixar eixa empremta positiva en les localitats”, indica.

Visitar les muntanyes de suredes “és ja de per si mateix una experiència única, però a més contactem amb professionals que es dediquen a treballar aquesta matèria prima per a elaborar productes de manera artesanal, perquè la gent que participa en eixa immersió per les nostres muntanyes conega de primera mà un dels aprofitaments més sostenibles de la naturalesa”, explica Sergio Ruiz. L’activitat, a més de convertir-se en tota una experiència per als sentits, acosta aquesta activitat minoritària en un territori i amb un producte, que gràcies a la seua qualitat, produeix els millors taps de vi d’Espanya, teixint així llaços entre l’entorn i qui el visita, asseveren des del Pacte de la Mancomunitat Espadà-Millars.

Aquest és només un exemple dels múltiples propòsits que atresora l’agenda de visites guiades que han permés descobrir, entre altres atractius naturals, la xarxa de rutes senderistes senyalitzades que travessen els frondosos boscos, creuen i discorren al costat de rius i barrancs i ascendeixen cims de més de 1.000 metres d’altitud, i entre les quals s’inclou l’aclamat GR-333 Mancomunitat Espadà-Millars que uneix els 15 municipis al llarg de 104 quilòmetres.

A través d’aquestes visites, és possible també generar vincles amb altres productors locals o cooperatives dedicades a l’oli, al disseny d’altres derivats del suro o al sabó i cosmètica artesanal; o degustar la variada gastronomia local -que nodreixen plats replets de tradició com l’olla de col o els potatges de cigrons i bacallà o amb cards, els guisats de senglar o la fritada en pitxer; i postres com les ‘orelletes’, les figues ‘albardàs’, els bunyols o les coques d’ametla- que acosten els quasi 40 bars i restaurants d’aquestes 15 localitats, o la trentena de forns artesanals i botigues amb productes gastronòmics típics de la zona.

Aquesta iniciativa amb el turisme actiu i sostenible com a eix “permet que molta gent que no havia vingut mai fins als nostres pobles els conega, recórrega el seu entorn i el seu patrimoni, i es relacione amb el territori. És la base que obri la porta a voler tornar a aquest destí únic d’interior, la frontissa per a convertir-lo en un lloc habitual dins dels seus plans d’oci, en família o amb amics”, expliquen des del Pacte de la Mancomunitat Espadà-Millars.

Tornar per a continuar experimentant i “perquè vegen i troben ací les oportunitats laborals i de vida que ofereix la zona i desenvolupar entorn d’elles el seu possible futur”.

Perquè “hi ha vida, i molta” -asseveren des del Pacte-. I a més “tot l’any i en tants vessants de turisme actiu i de naturalesa com és possible imaginar”. “Ens agrada dir que la zona d’Espadà-Millars és un territori obert tot l’any”, reconeixen entre riures Sergio Ruiz i Aitor Balfagón. Amb els seus estius en les refrescants zones de bany del Millars i l’aventura de navegar en caiac pel pantà del Sitjar o explorar la infinitat de barrancs que cusen l’orografia d’aquestes comarques. Les seues tardors de senderisme entre suredes i castanyers, i de confortables vetlades en els seus allotjaments rurals. Els seus hiverns d’escapades de cap de setmana visitant castells o museus d’art a l’aire lliure assaborint la intensitat de les seues olles. O eixes primaveres per a pedalar entre cirerers en flor i patrimoni pels 154 quilòmetres de rutes BTT habilitades.

“Espadà-Millars ofereix dotze mesos per a respirar la vida que s’obri pas en un territori que mereix ser conegut, i al qual sempre queden ganes de tornar”, conclouen.

No Replies to "Turisme actiu, sostenible i amb picada d'ullet al paladar: la triple fórmula que aferma a Espadà-Millars com a destí d'interior"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.

    *