EBC promou el consum de llegums de proximitat

Aconseguir una dieta més saludable per a les persones i unes pautes d’alimentació que reforcen la sostenibilitat del planeta. Aquests són els objectius que persegueix l’associació Economia de Bé Comú (EBC), amb l’organització de la jornada per a promoure el consum de llegums de proximitat i de qualitat i que ha tingut lloc aquest matí a l’hotel Voramar de Benicàssim.

L’acte forma part de la IV edició de la campanya impulsada per Mensa Cívica, una plataforma internacional de reflexió i investigació sobre la problemàtica de la cultura, salut i impacte ambiental en la Restauració Col·lectiva, en el qual han participat Cuinatur, Pou de Beca, Voramar, Cartonajes La Plana, Fundació Novessendes i l’Horta del Rajolar, que són una part de les empreses integrants del grup de treball de l’EBC de les comarques de Castelló.

Amb aquesta campanya es pretén conscienciar a la societat de la necessitat de “tornar a una dieta més vegetal i recuperar els llegums com a part del nostre patrimoni històric alimentari”, segons ha explicat el president de Mensa Cívica, Félix Segarra. La iniciativa s’allargarà durant tota la setmana i a ella s’han adherit més de 500 menjadors de centres escolars i hospitals en els quals s’alimentaran prop de 100.000 comensals, els quals consumiran llegums, almenys dues vegades, durant la setmana. A les comarques de Castelló han sigut 82 els centres que s’han adherit.

Durant la jornada, els organitzadors han explicat que el camí cap a les dietes saludables per a l’horitzó de l’any 2050 necessitarà d’uns canvis substancials en la dieta, segons s’explica en l’informe de la comissió EAT-Lancet, que prediu que “el consum mundial de fruites, vegetals, anous i llavors, i llegums haurà de duplicar-se, i el consum d’aliments com la carn roja i el sucre haurà de reduir-se en més del 50%” fet que resultarà beneficiós per a la salut. Aquesta comissió ha analitzat els impactes potencials del canvi en la dieta sobre la mortalitat per malalties relacionats amb la mateixa i conclou que “una dieta més vegetal i saludable suposa previndre al voltant d’11 milions de morts a l’any a tot el món”.

Al mateix temps, els responsables de Mensa Cívica i de l’EBC, han insistit en la necessitat d’aconseguir “la producció sostenible d’aliments”, la qual cosa propiciaria el consum d’aliments de proximitat, amb l’objectiu de reduir el risc de canvis irreversibles per al planeta. I és que en l’actualitat, segons Félix Segarra, “dues terceres parts dels llegums que consumim procedeixen de distàncies milquilomètriques, fet que no es justifica ambientalment, i que produeix efectes negatius en la nostra salut humana i planetària”. A més, per a Segarra, “la producció de llegums de qualitat és també una eina contra la despoblació, perquè el seu territori de cultiu està en zones de l’Espanya buidada que tenen el potencial humà i ambiental que necessitem”, conclou.

Durant la jornada, el col·lectiu Economia del Bé Comú ha aprofitat la participació de Pou de Beca, Voramar i Cuinatur en la Jornada per a presentar tres receptes en les quals els llegums han sigut l’ingredient principal. D’aquesta forma, han volgut mostrar el seu compromís cap a una alimentació més sana i sostenible, i crear un espai de diàleg i reflexió sobre la seua importància.

1 Reply to "EBC promou el consum de llegums de proximitat"

  • comment-avatar
    Isabel 22/11/2019 (12:37 am)

    Que interesant i bona pinta té tot!

    Enhorabona per l’encontre, salutacions.

Leave a reply

Your email address will not be published.

*